Melyik az a 10 fantasztikus önfejlesztő könyv, ami nagyban hozzájárulhat a fejlődésedhez?

Íme, egy lista azokról a könyvekről, amelyek a legnagyobb mértékben segítettek nekem abban, hogy több fontos területen is a következő szintre lépjek.

Egy részük azért került be a Tudástár Klubba, mivel tudtam, hogy másoknak is mennyire hasznos lesz, míg más könyveket a Klubtagok ajánlottak a figyelmembe, és elolvasásuk után döntöttem úgy, hogy ezeknek valóban a Klubban a helyük. (Ugye oda csak a legjobb könyvek kerülhetnek be.)

Szerencsére én már fiatalon megszerettem az olvasást a Harry Potter könyveknek,és Stephen Kingnek köszönhetően. A 20-as éveim első felében ugyan kevesebbet olvastam, de szerencsére az elmúlt években a tanulás számomra a munkám is lett.

Ennek köszönhetően tavaly már 35 könyvet olvastam el, idén pedig szerintem az 50 is meglesz. Ha érdekel a top 10 könyv, amit 2019-ben olvastam, ide kattintva megnézheted őket. 

A könyvek számomra azért is fantasztikusak, mert néhány ezer forintért elképesztő tudásra tehetünk szert a segítségükkel. Konkrét ötleteket, megoldást kapunk a problémáinkra, és ha szisztematikusan beépítjük az életünkbe a tanultakat, biztosan előrébb fogunk lépni az életben.

Bízom benne, hogy találsz ebben a listában néhány olyan művet, amivel a következő szintre léphetsz! Lássuk is a listát!

Cal Newport: Az elmélyült munka

Te is küzdesz azzal, hogy sokszor nem a legnagyobb fókuszban dolgozol? Nos, én igen. Ez a könyv rengeteget segített nekem, így szívből tudom javasolni. A hatékonyságom, és a munkám minősége is nőtt a könyvben leírtak betartásával. Az egyik fontos képlet, amit meg kell, hogy érts, a következő:

Kiváló minőségű munka = Eltelt idő X Fókusz intenzitása

Cal Newport leírja, hogy a legtöbb ember 1 órát sem képes fókuszáltan dolgozni. Sőt, sokszor a 15 perc is már kihívást tud jelenteni. Rengeteg kényszeres pótcselekvésünk lehet, mint például a telefon megnézése minden értesítés esetén, vagy az e-mailek folyamatos frissítése.

A magasabb színvonalú munkához a következő 4 szabályt kell betartanod:

 • Dolgozz elmélyülten: Priorizáld a feladataidat, és kezdd azzal a napodat, amihez a legelmélyültebb munka szükséges.
 • Szeresd meg az unalmat: Amikor éppen a sorban állsz, vagy a buszon utazol, próbáld meg ne a telefonodat nyomkodni. A legjobb ötletek ekkor juthatnak  az eszedbe.
 • Hagyd ott a közösségi médiát: Kizárólag munkaidő után nézd meg a közösségi média oldalakat. Lehet, még ez sem megoldás számodra, és drasztikus változtatásra van szükséged. Ebben az esetben próbáld ki, hogy 1 hónapra otthagyod a közösségi médiát.
 • Engedd el a sekélyes feladatokat: Igyekezz minél több fontos, a céljaid eléréséhez szükséges feladatokat végezni, a lényegtelenektől pedig megszabadulni.

Emellett fontos még megemlíteni a pihenés fontosságát is. Ha hozzám hasonlóan te is a pihenés rovására akarsz még több mindent megvalósítani, akkor ezt el kell engedned. A fókuszált munkához szükséged van arra, hogy kipihent legyél. Ehhez is rengeteg gyakorlatias taktikát kapsz a szerzőtől.

Napoleon Hill: A siker kulcsa

Azt hiszem Napoleon Hill-t senkinek nem kell bemutatnom. Könyveit világszerte több mint 100 millió példányban adták el. Elképesztő szám!

Hill az életét tette fel arra, hogy megtalálja a sikerhez vezető utat. Ez a könyv azért is különleges szerintem, mert a műveiből került összeállításra, egy igazi “best of” Napoleon Hill. Ebben a könyvben 17 olyan elvet találsz, amelyeket egész életed során érdemes követned. Ezek az elvek a következők:

 1. A célok meghatározása: Célok nélkül soha nem fogsz olyan életet élni, amiről álmodozol.
 2. Mesterelme szövetség: Támogató, pozitív emberekkel vedd körbe magad.
 3. Kellemes személyiség: Légy olyan személy, akivel öröm együtt dolgozni, a szabadidőt eltölteni.
 4. A hit: El kell hinned, hogy meg tudod csinálni, és meglátod, sikerülni is fog!
 5. Tegyél többet, mint amit elvárnak: Mindig, minden munkádba adj bele 110%-ot!
 6. Személyes indíttatás: Inspiráló legyen a célod, és találd meg a nagy MIÉRTED!
 7. Pozitív világszemlélet: A problémák esetén is azt nézd, hogy mit tudsz tanulni belőlük.
 8. Lelkesedés: Csak olyan célokért küzdünk, amik lelkesítenek. Ébredj fel minden nap lelkesen!
 9. Önfegyelem: E nélkül könnyen letérhetsz a céljaidhoz vezető útról.
 10. Helyes gondolkodás: A tények érdekeljenek, és tegyél különbséget a fontos, és a lényegtelen dolgok között.
 11. Kontrollált figyelem: Koncentrálj arra, ami a legnagyobb megtérülést hozza számodra.
 12. Csapatmunka: Egyedül nehezebb, így legyen egy olyan csapatod, akikkel együtt küzdötök meg a nehézségekkel, a közös céljaitok érdekében.
 13. Tanulni a hibákból, bukásból: A fejlődéssel együtt jár, ha nem sikerül valami. Tanulj belőle!
 14. Képzelőerő: El kell tudnod képzelned a vágyaidat, hogy megtaláld a leghatékonyabb utat hozzá.
 15. Egészség: Könnyebb úgy elérni a célodat, ha jól érzed magadat a bőrödben.
 16. Költségvetés időre és pénzre: A forrásaidat a lehető legjobban kell felhasználnod. Kövesd, hogy mire mennyi időt, és pénzt fordítasz.
 17. Szokások: Alakíts ki minél több pozitív szokást, hogy a legvakmerőbb céljaidat is elérhesd!

Ez a könyv tökéletes arra, hogy olyan kérdéseket tegyél fel magadnak, és olyan gyakorlatokat végezz el, melyekre rá kell szánni az időt, és igazán a lelkedbe kell nézni hozzá.

Az első kérdések, amit gondolj át mielőtt beleveted magad a könyvbe:

 • Mi számodra a siker? A siker mindenkinek mást jelent. Egy boldog gyermek felnevelése, mások segítése, vagy egy sikeres vállalkozás létrehozása? Gondold át, és írd le!
 • Mi az, amit folyamatosan csinálsz, hogy az általad meghatározott szempontok szerint sikeres legyél a saját szemedben?
 • Mely szokásaidon kellene a mostani tudásod szerint változtatnod, hogy valóban egy olyan életet élhess, amelyről álmodsz?

Javaslom, hogy ezzel a könyvvel tényleg ne siess. Naponta maximum 1 siker elvet olvass el, és szánj arra időt, hogy átgondolod azt, illetve az életed. 

Leil Lowndes: Hogyan beszélj bárkivel?

Leil Lowndes saját félelméből építette fel karrierjét, mivel fiatal korában alig mert megszólalni emberek között. Úgy látta, hogy ezzel nagyon sokan vannak így, és elhatározta, hogy ezen változtatni fog. 10 könyvet írt a kommunikációról, és számtalan előadást tartott a témában. Az öt kedvenc technikám a szerzőtől:

Epoxy szem: Ez a technika rendkívül erőteljes. Egy beszélgetés során, amiben többen vesztek részt csak egy emberre figyelj, és nézz, még akkor is, ha valaki más beszél. Belénk van rögzülve, hogy afelé forduljunk, aki éppen beszél, és csak ritkán pillantunk a beszélgetés többi résztvevője felé. Ezt kell megfordítani úgy, hogy nem számít ki beszél, csak arra figyelj akire hatással akarsz lenni. Ez a technika a „nem tudom levenni a szemem rólad technika” és rendkívül hatásos.  

Nem csak egy város: Egy elkerülhetetlen kérdés sok beszélgetés elején, hogy hova vagy valósi. Soha ne csak a város nevével válaszolj, hanem azt egészítsd ki valamilyen érdekességgel, amit aztán tovább lehet vinni a beszélgetésben. Próbáld meg ezt a beszélgetőpartneredre szabni. Ha például egy napbarnított lánnyal beszélsz, és szegedi vagy, mondhatod: Szegedről származom, a napfény városából. Biztosan élveznéd, számos szép park van, ahol napozni lehet.

Erőteljes képalkotás: Ez egy fejlettebb technika, és szükséges hozzá, hogy már pár dolgot tudj a partneredről. A lényege, hogy próbálj olyan szavakat használni, ami kapcsolódik az ő hobbijához, érdeklődési köréhez. Ha például fut, akkor mondhatod a következőt: A vállalkozásodat nem sprintre, hanem maratonra készíted fel.

A gyilkos bók: Amikor azt szeretnéd, hogy valaki a magán, vagy a professzionális életed része legyen, akkor a beszélgetés végén lőj el egy igazán gyilkos bókot. Egy, a partneredre jellemző, specifikus, és vonzó tulajdonságot kell megdicsérned a legnagyobb hatás érdekében. Például: Örülök, hogy megismertelek, csodálatos őszinte jellemed van.

Bámészkodó turista: Amikor megérkezel egy esemény helyszínére, állj meg az ajtóban és nagyon lassan mérd fel a szituációt. Mint egy bámészkodó turista meg kell figyelned, hogy milyen a világítás, milyen a bárpult, milyenek az emberek, hogyan öltöznek, milyen zene szól, és milyen a közönség hangulata. Így könnyebben fogsz ráérezni az esemény hangulatára.

Robert B. Cialdini: A befolyásolás művészete

Dr. Robert B. Cialdini egy igazi klasszikust alkotott, amikor megírta művét a befolyásolásról, a meggyőzésről 1984-ben. Ebben a könyvben elmagyarázza annak a pszichológiáját, hogy az emberek miért mondanak igent, olykor lehetetlennek tűnő kérésekre is. Elképesztő hatással volt rám ez a könyv, amelyet már kétszer is elolvastam, és biztosan lesz harmadik alkalom is.

Cialdini könyvéből megtudhatod, hogy a mai rohanó világban, agyunk keresi az egyszerűsítéseket azért, hogy a döntésinket gyorsabban tudjuk meghozni. Nem mérlegelünk órákat egy-egy vásárláson, hanem a berögzült mechanizmusokat hívjuk segítségül, melyek gyakran már gyerekkortól kezdve velünk vannak.

Megismerheted azt a hat alapelvet, amelyek mentén befolyásolni tudják a vásárlói döntéseidet. Éppen ezért fontos ez a könyv mind a vállalkozók, mind a magánszemélyek számára.

Ajándékot kaptál? A viszonzás elve alapján, késztetést fogsz érezni arra, hogy viszonozd a kedvességet. Kiálltál a kollégád mellett egy vitában? A konzisztencia elve megköveteli tőled, hogy továbbra is őt támogasd, még akkor is, ha a már a másik fél érvelése, egyre inkább meggyőz téged.

Egy drága öltönyben lévő úriember kér tőled segítséget? A tekintély elve kimondja, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel fogsz neki segíteni, mint egy nála rosszabbul öltözött személynek.

Alapvetően, lehet nem ugranál le egy 5 méter magas szikláról a vízbe, de ha már megtette előtted ezt több ember, már te is nagy eséllyel le fogsz ugrani. A társadalmi megerősítés elve fog arra rávenni téged, hogy kövesd a tömeget.

Kinek segítenél szívesebben? A munkatársadnak, akivel még ebédelni is együtt jártok, vagy annak, aki múltkor is fél órát vett el az életedből a hülyeségeivel? A szerethetőség elve egyértelműen kimondja, hogy annak segítesz szívesen, akit igazán kedvelsz.

Mark Manson: A lesz*rom finom művészete

Manson szerint a mai világban már túlzottan hajszoljuk a boldogságot. Boldogok akarunk lenni, elégedettek akarunk lenni az életünkkel, de úgy, hogy közben le akarjuk rövidíteni az utat. Nem akarunk szenvedni érte, csak meg akarjuk kapni, “mert az jár.”

Annyi mindenkinek meg akarunk felelni, hogy közben elfelejtjük az igazán fontos dolgokat, így végül elfelejtünk élni is. A végén már azt sem tudjuk, hogy kik vagyunk mi, illetve mik a céljaink, és mik tesznek boldoggá. Látjuk a szép autókat, a nagy házat, és azt hisszük, ha majd nekem is lesz olyan, akkor boldogabb leszek. Ezzel az a baj, hogy ez a boldogság csak rövid ideig fog tartani.

Szerinte a következőket kell tudomásul venned: Mindenki szenved, meg kell tanulnod megszeretni a gondokat, a problémákat, és azok megoldását. Ez fog igazán boldoggá tenni, hiszen valóban büszke lehetsz magadra, ha felülkerekedtél egy problémán.

Meg kell tanulnod különbséget tenni, hogy mi az, ami fontos számodra, és mi nem az. Nem vagyunk egyformák, így magadra, arra a kis belső hangodra figyelj, és igyekezz olyan életet élni, amely megfelel annak.

Teljesen rendben van, ha néha rosszul érzed magad, vagy hibázol. Ez az élettel jár! A hibákból lehet tanulni, és az egy újabb lehetőség a fejlődésre. Próbálj meg minél több dolgot lesz*rni, és az így felszabadult idődet, energiádat fektesd azokba, amelyek számodra valóban fontosak.

Nem vagy különleges! Nem jár valami, csak mert akarod, mindenért tenni kell. Saját magadból indulj ki, és ne a világot, a szerencsédet, vagy másokat szidj valami miatt, ami nem sikerült. Hogyan tudnád legközelebb jobban csinálni? Mit tanulhatsz a kudarcból? Vállalj felelősséget az életedért!

Felejtsd el, hogy mindig jól kell érezned magad. Ez egyszerűen lehetetlen. Szenvedés nélkül nincs öröm sem. Adjon erőt, inspiráljon, hogy egyszer meg fogsz halni. Ha sokszor ezt eszedbe juttatod, nem fogsz apró-cseprő dolgok miatt aggódni, és könnyebben a fókuszodba tudod helyezni az igazán fontos dolgokat.

Ha úgy érzed, hogy egy kis seggberugásra van szükséged, ez lesz a te könyved!

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Dr. Jordan B. Peterson a torontói egyetemen tanít, klinikai pszichológus, és ezzel a könyvével sikerült felkavarnia az egész világot. Több millió példány fogyott belőle, és szinte azonnal 40 nyelvre fordították le.

Mi lehet a megoldás, hogy ne mélabús közönnyel, szinte külső szemlélőként nézzük végig, hogy az élet megtörténik velünk? Első lépésként felelősséget kell vállalnunk az életünkért, a döntéseinkért. Ne a másik bajával foglalkozz, hanem elsőként a sajátodat oldd meg. Ha mindenki így cselekedne, gyorsan egy jobb világban élhetnénk.

Emellett állítsd magadat kihívások elé. Az élet Káoszból, és Rendből áll. Igyekezz úgy egyensúlyozni a kettő között, hogy éppen elég stabil legyen az életed ahhoz, hogy motiváljon a személyes fejlődésre, és kihívásokkal kelljen szembenézned.

A három kedvenc szabályom a következő:

 • Valóban figyelj oda másokra: Mi emberek társas lények vagyunk. Szeretünk beszélgetni, hiszen így tudjuk megértetni magunkat a másikkal. Amikor valaki más beszél, valóban figyelj rá, hiszen ezzel segíted azt, hogy gondolkodjon. Ne arra koncentrálj, hogy mit akarsz, vagy mit „kell” majd mondanod. Csak figyelj, és lehet meg sem kell szólalnod a végén. A leghatásosabb technika, hogy összefoglalod a beszélgetőpartnered mondanivalóját. Így nem beszéltek majd el egymás mellett.
 • A saját céljaid alapján ítéld meg magad, ne másokra figyelj: A közösségi média nagyon sok pozitívumot hozott, de van egy olyan hatása, amely rendkívül rossz. Ez pedig nem más, minthogy bárki életébe betekintést nyerhetsz. Így nagyon könnyen sikertelennek érezheti magát az is, akinek valójában semmi oka nem lenne rá. Nem lehet mindenki milliárdos, híres színész, vagy olimpiai bajnok. Ne más életét akard, hanem a saját céljaidért tegyél minden nap. Mi az, ami neked fontos? Mi az, ami téged boldoggá tesz? Befelé figyelj, ne kifelé.
 • Határozd meg konkrétan a problémádat: A legtöbb szorongás abból ered, hogy félünk az ismeretlentől. Úgy tudsz ettől megszabadulni, hogy a lehető legpontosabban körbejárod a problémát. Ez alatt az agyad elkezd a megoldáson is gondolkodni. Tisztán kell látnod ahhoz, hogy felül tudj emelkedni a félelmeden. Mi is a baj pontosan? Mit is kell megoldanod pontosan? Milyen módszerek vannak a megoldásra? Milyen úton kell végig menned, hogy megoldást találj?

Mansonhoz hasonlóan, Peterson is azt javasolja, hogy fogadd el, hogy az élet szenvedés. A te feladatod, hogy a szenvedés mellett élvezet is legyen az életedben. Csak úgy magadtól nem leszel boldog, teljesen felesleges ezt várnod, magadnak kell megteremtened a boldogságodat.

Charles Duhigg: A szokás hatalma

Charles Duhigg a New York Times Pulitzer díjas írója. Ez a könyv pedig az egyik kedvencem lett, hiszen rengeteg tudományos kísérleten keresztül mutatja be a szokások hatalmát az életünk felett. Azt gondolhatnád, hogy egész nap csak folyamatosan döntéseket hozol, de a kutatások bebizonyították, hogy a cselekedeteink 40%-a szokásokon alapulnak. A szokások azok a „döntések”, amelyeket folyamatosan ismétlünk anélkül, hogy gondolkoznánk közben.

A szokások rendkívüli hatalommal rendelkeznek, és néha rossz hatással vannak ránk. Gondolj csak azokra a hétvégékre, amikor semmi hasznosat nem csinálsz, de kipörgetsz két évadot a kedvenc sorozatodból. Szerencsére azonban a szokásokat lehet formálni, és át lehet alakítani, amint megértjük mi hozza elő őket.

A szokások három lépésből állnak, amelyek a következők:

 1. JEL: Ez az a trigger, ami megmondja az agyunknak, hogy melyik szokást használja az adott pillanatban, és automatikussá teszi azt.
 2. RUTIN: Ez maga a szokás. Lehet fizikai, mentális, vagy érzelmi is.
 3. JUTALOM: Ez a végeredménye a szokásunknak, amely folyamatosan megerősíti azt, és ismétlésre “biztat”.

Minden szokásunk tudatos döntésként kezdi, viszont minél többször megismételjük, annál inkább megerősítjük, felerősítjük azt, így idővel teljesen rutinná válik a cselekvés. Ez azt jelenti, hogy az agyunk teljesen autópilóta módon fogja végrehajtani az adott szokást. A jó hír az, hogy amikor felismerjük a jeleket, és beazonosítjuk a jutalmakat, akkor átalakíthatjuk a szokásainkat.

A jel-rutin-jutalom hármas viszont még nem lenne elég, az utolsó fontos összetevője a szokásnak, a sóvárgás. A sóvárgás az a várakozás, és vágyakozás a jutalomra, amikor aktiválódik a jel, még mielőtt megkapnád a jutalmat.

A sóvárgás az ami arra ösztönöz. hogy újra a rutinodnak megfelelően cselekedj, és ha így teszel, a végén megkaphatod a jutalmadat. Ha viszont nem végzed el a szokásodnak megfelelő cselekvést, akkor nem kapod meg a jutalmat, és így kielégítetlen marad a vágyakozásod. Emiatt pedig rosszul fogod magad érezni, boldogtalan leszel.

Például egy jel lehet, amikor megpittyen a telefonod. A vágyakozás az, hogy kíváncsi vagy ki írt rád, mi történt a másikkal, mi történik a világban, milyen híreket kaptál. A rutin az, hogy mindent abbahagysz, amit éppen csinálsz, és megnézed a telefonodat. A jutalom pedig az a kellemes érzés, amit egy sms, e-mail, vagy valamilyen hírek olvasása nyújt számodra, egy dopamin löket keretében.

Ahhoz, hogy változtatni tudjunk szokásainkon, első lépésként azonosítani kell a jeleket és a jutalmakat. Ezt követően pedig értsd meg, hogy az adott szokás befejeztével, mi a cselekvésed jutalma. Ez lehet fizikai, mint a nassolás, vagy érzelmi, mint például az, hogy nem unatkozol többé. Próbálj meg mélyebbre ásni, és tedd fel magadnak legalább ötször azt a kérdést: Miért? Erre azért van szükség, mert sokszor a valódi jel, és a valódi jutalom nem az, amire elsőre gondolsz.

Amint sikerült beazonosítani a jeleket és a jutalmakat, kezdj el azon dolgozni, hogy megváltoztatod a szokásodat. Az aranyszabály egy szokás megváltoztatásához: tartsd meg a jeleket és a jutalmakat, de változtasd meg a RUTINODAT. Sokkal hatékonyabb, ha arra összpontosítunk, hogy a rutint alakítsuk át valami jobbá, produktívabbá úgy, hogy közben ugyanazt a jutalmat kapjuk a cselekvés végén. A változáshoz idő, és energia kell, viszont megéri beletenni a munkát!

Vishen Lakhiani: A különleges elmék kódja

Az ebben a könyvben bemutatott ötleteket számos tudományos kutatás alátámasztja, és Vishen a világ leghíresebb vezetőivel készített személyesen mélyinterjúkat, hogy megfejtse a titkaikat. Olyan koponyákkal beszélgetett a siker titkáról, mint Elon Musk, vagy Richard Branson.

A könyv a fejlődés folyamatát négy része osztja, az alábbiak szerint:

Első lépésként fontos, hogy észrevedd a kultúrközeget, ami körülvesz. Ez a közeg ugyanis láthatatlan szabályokkal tart vissza, hogy ténylegesen önmagad lehess. Ezek a szabályok teljesen beleivódtak a gondolkodásunkba, és gyakran azt hisszük ezekről, hogy mi magunk gondoljuk az adott dolgokat.

Azt hisszük, hogy a céljaink a mi céljaink, pedig sosem döntöttünk úgy, hogy ezt akarjuk csinálni. Sosem választottunk vallást, vagy politikai nézetet, az csak úgy ránk ragadt. Gondold át, hogy mik azok a szabályok, amelyeket alapvetőnek veszel, de lehet mégsem kellene azok szerint élned, gondolkodnod.

Tanuld meg észrevenni ezeket a szabályokat, és kérdőjelezd meg őket. Ami nem szolgál téged, azt vesd el, és cseréld olyan szabályra, ami boldogabbá és sikeresebbé tehet. Ezek a szabályok más könyvekben, mint korlátozó hiedelmek jelennek meg, és gyakran a sikerhez, pénzhez, családhoz van közük. Bölcsességek, melyek már időt múltak, melyek sokakra igazak lehetnek, de nem általános igazságok. Ne engedd, hogy ezek határozzák meg, mit érhetsz el az életben, vagy azt, hogy hogyan élsz.

E helyett, gyakorolj önmagad lenni, és hozd meg a saját szabályaidat. Gondolt át az életed, és tűzd ki a valódi céljaidat. Azokat a célokat, melyek belülről jönnek, melyek nem függnek a külső környezetedtől. Tanulj meg boldog lenni a jelenben, és fogadd el magad: elég jó vagy. Nem kell senkivel sem hasonlítgatnod magad, nem kell versenyezned másokkal, nem kell senkinek megfelelned. Ne engedd, hogy mások dicséretétől vagy kritikájától függjön a kedved.

Angela Duckworth: GRIT, a kitartás ereje

Pszichológusok évtizedek óta keresik a siker titkát, de Angela Duckworth az, aki végül megtalálta azt. Munkásságáért meg is kapta a MacArthur díjat, hiszen felfedezte, hogy amit elérünk, sokkal inkább múlik a kitartásunkon és a szenvedélyünkön, mint azon, hogy mennyire vagyunk tehetségesek. A szerző tudományosan igazolta, hogy az eltökéltségünkön (GRIT) múlik a sikerünk, amit pedig képesek vagyunk befolyásolni, és fejleszteni.

Összefoglalva, a területtől függetlenül, a kiemelkedően sikeresekben volt egy kegyetlen eltökéltség. Ezért nagyon kitartóak, és keményen dolgoznak, valamint nagyon mélyen tudták, hogy mit akarnak. Ez a szenvedély és az állhatatosság kombinációja. A GRIT fejleszthető! Egyrészről, belülről kifelé, az érdeklődésed megtalálásával, gyakorlással és egy magasztos cél kitűzésével, és a reménnyel, hogy sikerül. Másodszor pedig kívülről befelé: coachok, szülők, barátok, munkatársak segítségével.

Ezen kívül rendkívül fontos a boldogság. A siker és a boldogság kapcsolatban áll. Kutatások alapján azt mondhatjuk, hogy a több GRIT-tel rendelkező emberek sikeresebbek és elégedettebbek az életükkel. Ráadásul, úgy tűnik, hogy a kitartóbb emberek körül élők is boldogabbak, és nem kívánnák az adott ember változását. Amennyiben hosszabban is olvasnál a boldogságról, illetve a boldogság és a siker kapcsolatáról, akkor olvesd el a következő cikket: Hogyan legyél boldog? A boldogság 12 egtyszerű titka

Túlzásba lehet vinni a kitartást? Bizonyára igen, hiszen minden áldozatokkal jár. Szintén jó, ha fel tudunk adni dolgokat, amelyek nem tesznek boldoggá, vagy nem érdekelnek minket, hiszen így másba foghatunk. Viszont a túl sok kitartás jelenleg olyan messze áll a hétköznapi életünktől, hogy aligha fogjuk túlzásba vinni, még ha nagyon szeretnénk sem.

Természetesen a GRIT sem minden. Egy csomó más készség is közrejátszik a sikerben: érzelmi intelligencia, logika, hála, önuralom, tudás, tapasztalat, stb. Mindazonáltal a kitartásunk javításával sokkal többre vihetjük az életben, mintha mindig újabb és újabb kalandokat keresünk.

Peter Hollins: A gyorsított tanulás tudománya

Gyorsabb megértés, könnyebb felidézés, szisztematikus gyakorlás – ezeket ígéri Peter Hollins, pszichológus könyve. Ki ne szeretne gyorsabban tanulni, és ezzel behozhatatlan előnyre szert tenni? A tanulás képessége a növekedésünk és fejlődésünk motorja, így ezt a motort fejlesztve gyorsabban érhetünk el a céljainkhoz. Ez azért is különösen fontos, mert minden, amit az életben elérhetünk valójában a megértéstől, és a tanultak alkalmazásától függ. A karrierünk, a párkapcsolatunk, és a pénzügyeink is. 

Ha képes vagy gyorsan tanulni, akkor mindenki más előtt fedezhetsz fel új lehetőségeket, és gyakorlatilag olyan irányba kormányzod az életed, amilyenbe csak akarod.

Nincs ingyen ebéd, a tanulásban biztos nem. A könnyű módszerek csődöt mondanak, ha a hosszútávú tanulásról van szó. Minél inkább aktív a tanulás, annál inkább megterhelő, de annál több információt tudunk majd később is felidézni. Az első és legfontosabb, hogy legyen egy tanterved! Szakíts ki időt, amikor neked jó tanulni, és lehetőleg minél többször ismételd át az adott anyagot! Az ismétlések száma fontosabb, mint a tanulással töltött idő!

A mély tanulás akkor jön létre, ha megérted a dolgokat, ha látod az összefüggéseket. Ehhez feltehetsz kérdéseket magadnak, vagy megvizsgálhatod több oldalról a kérdést. Először próbáld meg a nagy képet átlátni, és csak utána foglalkozz a részletekkel: ekkor azok már a helyükre esnek. Ne magolj, értsd meg, amit tanulsz!

Kérdezd ki magad, jegyzetelj, magyarázd meg a dolgokat, amiket tanultál. Amikor ismételsz, akkor ne egyből újraolvasd, amit tanultál, hanem próbáld meg magadtól felidézni azt. Küzdj, gyötrődj vele, amíg mindent fel nem idéztél, amit tudtál. Csak utána nézd meg, mit írtál le! A tanulási témákat váltogathatod is, de ne multitaskingolj! A tanulást húzd szét, és ne egy nap alatt akard megerősíteni az „agyi izmaidat”!

Legyél kitartó, motiváld magad, és törekedj mindig a pontosságra. Csak annyit tudsz kivenni a tanulásból, amit bele is teszel. A Tudástár Klub anyagai feldolgozásánál is használd ezt a technikát:

 1. Legyen tanterved, tudd, mikor tanulsz! Például: heti 1 óra, szombat délelőtt.
 2. Olvasd át a választott anyagot! Értsd meg a lényeget!
 3. Jegyzeteld ki a főbb pontokat a Cornell módszerrel!
 4. Tanulás után hallgasd meg az anyagot hanganyagként, és/vagy videós formátumban is a hét során 1-2 alkalommal!
 5. A következő tanulásnál próbáld meg felidézni, és nézd át a jegyzeted!

Felejtsd el a fix szemléletmódot: képes vagy bármit megtanulni, ha eleget foglalkozol vele! Ne dőlj be a személyre szabott tanulási módszereknek, mert csak korlátozod a lehetőségeidet! Használj változatos médiát, azokat váltogasd is akár. Végül pedig, tanulj meg szuper jegyzeteket csinálni azáltal, hogy a lapot három részre osztod: jegyzet, nyomok, és összefoglalás.

10 fantasztikus önfejlesztő könyv tudása egyben!

Mit szólnál, ha az összes fenti önfejlesztő könyv tudását megkapnád egy könyv áráért? 

Ez számodra úgy lehetséges, hogy a Tudástár Klubban a legjobb önfejlesztő könyvekből készülnek online tananyagok. A leghasznosabb gondolatokat kiszedjük, és a saját tapasztalatainkkal, vagy más a, témában íródott cikkel bővítjük azt. Így egy igazán tömör, velős összefoglalást kapsz, amelyet heti 1 óra tanulással magadévá is tehetsz.

Úgy gondolom viszont, hogy nem fogsz heti egy tananyagnál megállni, hiszen az itt bemutatott könyveken túl már több, mint 50 másik kiváló tananyag vár rád. Ami a legjobb szerintem, hogy mindet meghallgathatod utazás, vezetés, vagy akár házimunka közben is. Így minden “üresjáratot” hasznosan tudsz eltölteni. Van olyan Klubtag, aki kertészkedés közben hallgatja a tananyagokat, de olyan is akadt, aki a házának festése közben dolgozott fel 20-nál is több anyagot. 

Belegondoltál már, hogy mennyi időt töltesz utazással, vagy olyan házimunkákat végezve, amelyek közben még fejlődhetnél is? Számomra hatalmas segítség a hangoskönyvek hallgatása, amelyek segítségével élvezetessé, és még hasznosabbá teszem a főzéssel, és a takarítással töltött órákat. 

Fejlődj a legjobb önfejlesztő és üzleti könyvek segítségével, és csatlakozz Magyarország egyik legnagyobb önfejlesztő közösségéhez: nézd meg, mi vár a Tudástár Klubban!

Kapcsolódó bejegyzések

Storytelling marketing? Ismerd fel, hogyan és mikor találkozol vele!

Storytelling marketing? Ismerd fel, hogyan és mikor találkozol vele!

A storytelling marketing nemcsak egy jól hangzó, így könnyen eladható menő kifejezés. Egy hihetetlenül értékes, hatékony, mérhető marketing eszköz, amely keretet ad a márkának. Mindent gyorsan, azonnal, teljesen automatizáltan és személytelenül, a digitális világban...

Önismeret: Így ismerd meg jobban magad!

Önismeret: Így ismerd meg jobban magad!

Az önismeret életünk legnagyobb kihívása, amivel először kamaszkorunkban szembesülünk. Akkor rengeteg kérdés merül fel bennünk egyszerre, amire próbáljuk azonnal (a kamaszkori hirtelen temperamentumunkkal) megtalálni a válaszokat. Bár az egész életünket végigkíséri...