Glenn Van Ekeren 2000-ben megjelent könyve A boldogság 12 egyszerű titka volt az, amely az első volt, amit a boldogságról olvastam még hosszú évekkel ezelőtt. Sőt, talán az első önfejlesztő könyv volt, amit a kezembe vettem. Előtte nem olvastam hasonló témában könyveket, nem voltam nyitott rájuk. Leginkább a szakmai könyvek, és Stephen King munkássága kötött le.

Szerencsére ez változott, és a mai napig úgy gondolom, hogy egy kiváló könnyvel kezdtem, amely sok felismerést hozott az életembe. Úgy gondoltam, hogy néhány saját gondolattal kiegészítve, megosztom veletek a könyv lényegi mondanivalóját.

Ha szeretnél minél többet kihozni a társas kapcsolataidból, ez a könyv neked készült. Legyél az az ember, akivel szívesen töltenek mások időt! Hasznos tanácsokkal lát el a könyv, hogy erősíteni tudd a barátságaidat, a házasságod, család- és munkahelyi kapcsolataidat egyaránt, könnyen érthető pontokba szedve. A Boldogság 12 titka az élet alapvető törvényeire vezethetők vissza, mint a például feltétel nélküli szeretet és a tisztelet.

Tanuld meg, hogyan fogadd el az embereket azért, akik, és ismerd fel mi kell az nekik ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Építs ki sikeres emberi kapcsolatokat,  boldogulj a bonyolult emberekkel is, kezeld célravezetően a konfliktusokat, mutass őszinte érdeklődést mások felé, fókuszálj az emberek pozitív tulajdonságaira, bíztasd őket és légy megbocsátó velük szemben.

Boldogság 1. titka: Nagylelkűség 

Adni valamit, örömöt okoz! Milyen ember tudná feladni önzetlenül a saját sikereit azért, hogy valaki más így elérje a célját? Ebben a mai, nyüzsgő világban néhány ember szimplán átadja a helyét másnak, hogy ők szerezzék meg a dicsőséget. Ha valamit, akár egy kis dolgot is, de feláldozol az életedből, valaki más máris sikert érhet el általa.

Legyenek apró, de annál kedvesebb gesztusaid mások felé „A kedvesség az olaj, ami megszűnteti a súrlódást az életben.” Túlságosan kedves úgysem lehetsz soha.

Ne fecséreld az idődet pletykákra. Ha nincs semmi jó, amit a másik személyről mondanál, maradj inkább csendben. A legtöbb ember hajlamos belemerülni a szóbeszédekbe, hiszen jobbnak akarnak tűnni, mint az az ember, akiről éppen beszélnek. Tanulj meg olyan jóindulatúan beszélni másokról, ahogyan akarod, hogy rólad is beszéljenek. 

Boldogság 2. titka: a remény

Mit éreznek az emberek, amikor veled vannak? Az emberek kerülik azokat, akik mellett nem érzik magukat jól, kényelmesen, biztonságban.

Legyél olyan személy, aki mellett szeretnek lenni az emberek. Hogyan? Legyél támogató, ösztönözd őket a céljaik elérésére, értékeld a kis erőfeszítéseiket is, örülj a sikereiknek úgy, mintha a sajátjaid lennének.

Ha ösztönözzük a barátainkat, családunkat, hogy önmaguk legjobbjai legyenek, megerősítjük őket és reményt ébresztünk fel bennük. Ha reményt ébresztesz fel másokban, utána mágnes szerűen fognak a társaságodhoz vonzódni.

Ne gondold, hogy csupán egy kevéske idő rászánásával, vagy akár egy kevés pénz adományozásával eredményt fogsz elérni. Olyan embereknek kell segítened, akik egyáltalán nem tudják viszonozni a szívességed és ezt nem is várhatod el tőlük.

Nem kell tudniuk azt sem, hogy a jótétel hátterében valójában te állsz. Légy önzetlen és látni fogod, hogy amit ma elvetettél pontosan azt fogod learatni a végén. Azért fognak szeretni az emberek, mert tudják, hogy nagylelkű vagy és segítesz nekik.

Küldj valakinek egy ösztönző levelet még ma! Köszönj meg neki valamit, amit nemrégiben tett veled. Köszönd meg neki, amiért mindig önmagát adja. Mondj valami pozitívat róla, és vidítsd fel a napját! Mondj neki egy szép dicséretet és ajánld fel a segítséged neki, vagy csak dicsérd meg, amiért olyan szorgalmasan végzi a dolgát.

Minden évben pontosan 365 lehetőséged van arra, hogy valaki napját feldobd. Valóban nagyon könnyű valakiben a hibát észrevenni, de milyen gyakran írunk valakinek csak azért, hogy feldobjuk a napját, és jó kedvre derítsük? Mikor mondtad például utoljára a gyerekeidnek, hogy valójában milyen büszke is vagy rájuk?

Boldogság 3. titka: A kedvesség

A hibák keresése egy rossz szokás! Nehéz megemészteni azt a tényt, hogy „a legrosszabb hibánk a mások hibáiba való belemélyedés”-ahogyan Kahlil Gibran is fogalmazta. Mielőtt másokban keresnéd a hibát, miért nem magadban nézed meg először?

Mit kellene javítani még a saját énedben? Vagy mi a helyzet az általános kisugárzásoddal? Olyan durva kritikákkal illesd saját magadat is, mint amilyenekkel másokat is kritizálnál.

Lenézünk más embereket,  csakhogy jobbnak tűnjünk, de ha valójában összehasonlítod magad azzal az emberrel akit éppen alábecsülsz, ijesztő dolgokra is rádöbbenhetsz, például az igazságra saját magadról. Először érdemes mélyen magadba nézned mielőtt másokat megvetsz.

„Két hónap alatt több barátot szerezhetsz, ha igazán érdeklődsz az emberek iránt, mint két év alatt összesen, ha azt akarod, hogy az emberek érdeklődjenek irántad.” Glenn Van Ekeren

Ha igazán szeretnél másokon segíteni, kezdd mások elfogadásával. Itt van néhány jótanács Glenn Van Ekerentől:

 1. Tartsd fent az emberek önbecsülését. Légy kedves és udvarias velük. Ha mégis valami negatív dolgot kell mondanod róluk, adj hozzá először pozitív gondolatokat is.
 2. Fókuszálj az erősségeikre, ne a gyengeségeikre. Találd meg az adott személy erős pontjait és dicsérd meg őket érte.
 3. Gondold át az indítékaidat. Ha csak egy kicsi örömöt is lelsz abba, hogy kritizálod a másikat, tartsd zárva a szádat. Ha viszont zavar téged, hogy másokat kritizálnak, figyelmeztesd az adott embert a szavainak fontosságáról.
 4. Tartsd meg a pozitív hozzáállásod. Attól, hogy egy borzalmas napon vagy túl a munkahelyen vagy éppen a főnököddel összevesztél, nem jelenti azt, hogy neked le kell vezetned a dühödet a többi emberen.
 5. Ajánld fel a segítséged.
 6. Bíztasd magad arra, hogy minden héten találkozz valakivel, akit nem igazán ismersz még.
 7. Lépj ki a komfortzónádból és mutasd be magad egy teljesen új embernek. Meg leszel lepődve milyen könnyű valójában kezdeményezni egy beszélgetést, ha tényleg érdeklődsz a másik ember iránt. Terjeszd ki az ismeretségi körödet és figyeld meg, hogy emberileg is mennyire sokat fogsz fejlődni.
 8. Légy az első, aki ráköszön a másikra.
 9. Mindig használd a „légyszíves” és „köszönöm” szavakat.
 10. Szélesen mosolyogj, amikor csak lehetőséged van rá. Ez a kedvesség alapvető kifejezőeszköze.
 11. Az üzletekben engedj magad elé a sorban néhány embert, vagy akár engedj magad elé néhány kocsit az úton.
 12. Nyisd ki az ajtót másoknak.

„Soha ne felejtsd el azt az általános tényt, hogy a legjelentősebb mérce a sikeredben az, hogy hogyan bánsz a többi emberrel: a családoddal, barátaiddal, munkatársakkal vagy bármilyen idegen emberrel is.” Glenn Van Ekeren

Boldogság 4. titka: A barátság

A legjobb barátod az, aki a legjobbat hozza ki belőled. A saját sikerünk mértéke egyenes arányosságban áll azzal, hogy mennyi energiát fektetünk az emberi kapcsolatainkba. Ha valaki egy teljes napot veled töltött volna, feltöltődött lett volna, vagy teljesen elfáradt volna melletted?

Hogyan lehetsz jobb barát? Erre az író a következőket javasolja:

 • Mutasd ki a háládat.
 • Ösztönözz és adj bíztató megerősítéseket másoknak!
 • Bízz meg az emberekben.
 • Fejezd ki a szeretetedet.
 • Tölts meg minden szobát pozitív energiával, ahová belépsz.

Vajon mi a helyzet a házassággal? Házasságban mindkét félnek egy kismértékű önállóságot érdemes megtartania. A házastársaknak arra kell főként törekedniük, hogy segítsék egymást a problémák megoldásában.

A veszély akkor áll fent, ha az egyik fél túlságosan függ a másiktól. Amennyire kell, hogy minőségi időt tölts a pároddal, annyire kell, hogy magadra is rászánd ezt az időt.

Boldogság 5. titka: az empátia

Nyújts egy segítő kezet valakinek, aki rászorul. Nagyon érzelgősen hangzik, de valójában tényleg működik! Onnan lehet megállapítani egy ember jóságát, ha megnézzük hány ember gyászolja őt a saját temetésén, hány embernek hiányzik halála után.

Ha időt és energiát szánsz arra, hogy segíts valakin, akinek szüksége van rá, vagy csak szimplán kedvesebb leszel az emberekkel, rohamosan javulni fognak a kapcsolataid. Olyan emberek fognak körül venni, akik a jóságod miatt szeretnek igazán, nem a pénzed, státuszod, vagy a munkahelyi pozíciód miatt.

Amikor valaki kötözködik veled, szándékosan rosszat tesz, vagy bármilyen kegyetlenséget mutat feléd, például a szomszéd a te udvarodra szórja a szemetet. Adj valamit neki, ami nemes gesztust mutat felőled.

Például, küldj neki valamit, amire szüksége van éppen. Vagy néhány kedves szó, mondat is jól működhet. Ilyenkor rosszul fogja magát érezni, azért ahogyan viselkedett veled, és jó eséllyel változik a viselkedése, hozzád fűződő kapcsolata.

A házasság is két embert igényel a működéséhez. Egy kosármeccsen az egész csapatra szükség van, hogy megnyerjék a mérkézőst. A cégeknek is emberekre van szüksége, hogy minél nagyobb profitra tegyenek szert.

Az élet együttműködésekről szól. Bármit csinálsz, muszáj lesz emberekkel is foglalkoznod. Az emberek társas lényként alakultak ki. Úgy lettünk teremtve, hogy egymáson segítsünk.

„Az élet célja nem a győzelem. A cél a közös fejlődés. Nagyobb örömöt fogsz lelni abban, hogy segítettél valakin, mint abban, hogy valakit legyőztél.” – Harold Kushner

Amennyiben még szívesen olvasnál elgondolkodtató, valódi tartalommal is megtöltött idézeteket, olvasd el a következő cikket: Motivációs idézetek: 365 motivációs idézet az év minden napjára

Boldogság 6. titka: a Szeretet

A házasságban mindig lesznek megoldandó problémák. Ahogyan pedig kezeled őket, azt mutatja meg, hogy mennyire kötődsz a társadhoz. Napról napra jobbá tenni egy kapcsolatot sok munkát igényel, de nagyon megéri!

 1. Mondd gyakran, hogy „szeretlek”.
 2. Csókold és öleld meg a társadat rendszeresen.
 3. Mondj a párodnak szívből szóló bókokat.
 4. Mindig tisztelettel bánjatok egymással.
 5. Hetente töltsetek időt kettesben, a gyerekek nélkül.
 6. A háztartási munkákat osszátok el magatok közt.

Ugyanúgy, ahogyan minden emberrel tisztelettudóan és udvariasan bánunk, viselkedjünk így a házastársunkkal is.

Boldogság 7. titka: a megbocsátás

Ne hagyd összeomlani a kapcsolatotokat!

 1. Ha nem tudsz megbocsátani, továbblépni sem tudsz az életeddel.
 2. A megbocsátás a személyiségre utal.
 3. Kérj először te bocsánatot.
 4. Ne ragadj le sokáig egy olyan dolognál, amivel megbántottak.
 5. Fókuszálj a jövőre.
 6. A makacsságodat cseréld fel a feltétel nélküli szeretetre.
 7. Szánj időt a kapcsolatod ápolására.
 8. Légy hajlandó bocsánatot kérni feltételek nélkül is.

Sokszor előfordulhat, hogy inkább haragszol a másik félre még akkor is, amikor tudod, hogy semmi értelme. Amikor így érzel, mindig jusson eszedbe ez a néhány tipp, és igyekezz megválaszolni a kérdést: Biztosan megéri haragudni a másikra?

Mindig lesznek stresszesebb időszakok az életedben, ez nem kétség. Viszont nagyon nem mindegy, hogy az hétig, egy hónapig, vagy akár több éven keresztül kitart. Amikor hónapok óta gyomorgörccsel mész dolgozni, amikor folyamatosan fáradt vagy, akkor is, amikor nem is nagyon csináltál semmit, akkor legbelül te is érzed, hogy itt az idő változtatnod.

A következő 5 tanács segít abban, hogy megóvd magadat a hónapokig elhúzódó stresszes időszakoktól. Ha pedig szeretnél megismerni több olyan személyt is, akik élettörténetéből erőt meríthetsz, vagy a tudásukból fejlesztheted magad, akkor regisztrálj teljesen ingyen az Önfejlesztő Akadémia Online Konferenciára!

Boldogság 8. titka: az elfogadás

A feleségnek mindig igaza van…vagy nem? Be kell tudni vallani, amikor a másik félnek van igaza. Igen, te sem vagy tévedhetetlen. Várd meg, amíg mindketten higgadtan meg tudjátok beszélni a problémátokat.

Ha inkább elkezdenél vitázni, amikor valami probléma felmerül, gondolj bele, valóban megérné elrontani például az esti programot, amit csak miatta szerveztél? Inkább engedj neki. Akkor hozd fel csak a témát, amikor már nem ingerült a társad.

De ha egyszerűen nem tudod elengedni, gondold át, tényleg megéri csetepatét okozni? Egy nap múlva is ugyanilyen fontos marad ez a probléma?

A szerző megemlít néhány gyorsan alkalmazható tippet arra, hogyan építs fel egy remek kapcsolatot a pároddal:

 1. Adj bele többet mindig, mint amennyit te kapsz.
 2. Hagyd meg a társadnak a saját kis terét, ne „akaszkodj” rá a nap minden percében.
 3. Légy magabiztos.
 4. Támogató és bíztató tanácsokat adj.
 5. Légy hű a társadhoz.
 6. Hallgasd meg a társadat.
 7. Mindig tisztelettudóan bánj vele.
 8. Tudj vele egyetérteni a konfliktusokban is.
 9. Fogadd el mások véleményét is.
 10. Bocsásd meg az eddig elkövetett hibákat is.

Nincs tökéletes ember, mindenkinek vannak hibái. Igen, még te sem vagy tökéletes. Éppen ezért olyan fontos, hogy a szeretteinket a hibáikkal is megtanuljuk elfogadni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne biztathatnánk, segíthetnénk őket abban, hogy jobb emberekké váljanak. 

Boldogság 9. titka: A megértés

Próbáld meg teljesen megérteni a másik fél mondanivalóját. Semmilyen nagyságú intelligencia, tehetség vagy tanultság nem adja meg azt az örömöt, amikor megértjük, hogy a másik ember valójában mit is akar nekünk mondani. Ehhez nagyfokú érzelmi intelligenciára van szükség.

Javaslom olvasd el hozzá a következő cikket: Érzelmi intelligencia: Minden, amit tudnod érdemes!

Az emberek a saját érdekeikért csinálnak dolgokat, nem a te érdekeid miatt. Amikor valaki beszél és te meghallgatod, maradj csendben közbe és csak akkor válaszolj, ha a másik ember már nem beszél.

Nézd meg a másik ember szemszögéből is a dolgokat. Például a kisgyermek különbözik a felnőtt embertől. Egy nő másképp látja és érzi a dolgokat, mint egy férfi. Egy ázsiainak is más tapasztalatai vannak, mint egy európainak. Gondold át, mások hogyan látják a problémákat, és így könnyebben meg is értheted azokat.

Boldogság 10. titka: A biztatás

Tedd magasra az elvárásaidat másokkal szemben és tudasd velük, hogy hiszel bennük. Még talán jobban is, mint ahogy ők hinnének saját magukban. Érdemes hozzá megtudnod, hogy mi motiválja őket igazán, így a számukra legfontosabb irányba tudod őket terelni.

Ha legközelebb kritizálnak téged:

 1. Nézd meg, ki mondja. Általában egy olyan ember aki a saját hibái ellenére mindig a körülményeket hibáztatja. Például, kritizálja az akcentusod, de ő meg se mer szólalni idegen nyelven. A frusztrált emberek szeretik mások hibáit észrevenni és azokba belekötni.
 2. A mosoly mindig semlegesíti a téged ért kritikákat.
 3. Ne vedd magadra őket.

Javaslom azért, hogy mindig gondold át, milyen hasznot tudsz ezekből a kritikákból húzni. Lehetséges ugyanis, hogy az a kritika, amit kaptál igaz lehet, és így javíthatsz a hiányosságaidon is.

Boldogság 11. titka: A kommunikáció

Egy orvos elég eltérő különbségeket jegyzett fel a nők és a férfiak meghallgatási készsége között. A nők késztetést éreznek arra, hogy meghallgassanak másokat, hogy utána kapizsgálni tudjanak az érzéseikben és szükségleteikben. A férfiak viszont nem így vannak programozva. Ők nem értik az apró jeleket, célzásokat. Muszáj elmondani nekik szóval is.

Néhány tipp, hogy jobbá tedd a kommunikációdat a pároddal, családtagjaiddal, barátaiddal:

 1. Akard is hallani, amit a partnered mond, légy jelen a beszélgetésben.
 2. Légy nyitott az új információk iránt.
 3. Légy figyelmes, és ne azon gondolkodj, hogy te mit fogsz mondani, amikor befejezi a másik fél beszédet (ez szerintem borzalmasan nehéz, gyakorolni kell).
 4. Ne találgass, hogy mit fog mondani következőnek (ez nagyon gyakran előfordul, főleg ha már jól ismerjük a másikat, és „sejtjük”, hogy mit fog modnani).
 5. Ne szakítsd félbe, türelmesen várd ki, hogy megfogalmazza mondanivalóját.
 6. Légy türelmes, várd ki, amíg te is sorra kerülsz a beszédben.
 7. Figyelj a kimondatlan üzenetekre, vagyis az apró célzásokra is, a lényeg lehet azokban van elrejtve.
 8. Több szemszögből is vizsgáld át a dolgokat.
 9. Csak akkor gondold ki, hogy mit válaszolsz neki, miután befejezte a beszédet.
 10. Bólogass, mosolyogj, mutasd ki az egyetértésedet és kövesd a mondanivalót.
 11. Kérdezz, hogy letisztázd azokat dolgokat, amik nem egyértelműek a számodra.
 12. Ne vonja el a lényegről a figyelmed az, hogy hogyan, milyen stílusban mondta el a mondanivalóját.
 13. Mondd vissza neki a hallottakat, hogy meggyőződjetek arról, hogy mindketten értitek a hallott információt.

A szerző szerint a legtöbb konfliktus borzalmasan gyorsan feloldható, amelyre a következő tippek betartásával te is ráeszmélhetsz:

 1. Törekedj a kölcsönösségre.
 2. Fókuszálj kizárólag a tényekre.
 3. Kerüld el a sértegetéseket, beszólásokat.
 4. Találd meg azt a pontot, amivel mindketten egyetértetek.
 5. Vess fel lehetséges megoldásokat.
 6. Olyan megoldást keress, ami mindkét fél számára nyereséges és jól jártok vele mindketten.

A kommunikációban fellépő nehézségek könnyen származnak onnan, hogy éppen nagyon stresszes vagy. Ma már több kutatás is bizonyította, hogy a stressz nem csak több veszekedést eredményez a magánéletünkben, de még az egészségünkre is ártalmas.

Ha még nem tudod megfelelően kezelni a stresszt, mindenképp olvasd el a következő cikket: Így győzd le a stresszt: A legjobb stresszkezelés módszerek egy helyen

Boldogság 12. titka: A hála

Mutasd ki! Néhány kulcsmondat kezdésként, amit felhasználhatsz hálád kimutatásául:

 1. Értékelem ahogyan/amiért…
 2. Le vagyok nyűgözve…
 3. Köszönöm…
 4. Egy dolog a sok közül, amit szeretek benned…
 5. Csodálom a (valamilyen tulajdonságodat)..
 6. Szeretek veled dolgozni, mert…
 7. A csapatunk nem lenne sikeres nélküled, mert…
 8. Feldobtad a napom, amikor…
 9. Büszke vagyok rád, és ahogyan kezelted a….
 10. Kiemelkedő munkát végeztél a…
 11. Szeretem a…
 12. Ezért egy vállveregetést érdemelsz…
 13. Ezért ajándékot érdemelsz…
 14. Én hiszem, hogy meg tudod csinálni!
 15. Szeretek a társaságodban lenni, mert…

Nekem sokáig nehézséget jelentett a hálám kimutatása. Nem állíthatom, hogy még nincs hova fejlődnöm, de nagyon sokat segítettek nekem ezek a mondatok. Javaslom, hogy válassz ki egyet, amit a következő napokban fogsz használni. Ezt követően válaszd ki a következőt, és azt is használd pár napig, és így tovább. Így rögzülni fognak, és egy idő után a személyiséged része lesz a hálaadás. 

Mi a kapcsolat a boldogság és a siker között?

Shawn Achor, A boldogság haszna című könyvében írja le kutatásai eredményét a siker és a boldogság kapcsolatáról. Shawnt ösztöndíjjal vették fel a Harvard Egyetemre, ahol rengeteg boldogtalan, és folyamatosan stresszben élő diákkal ismerkedett meg. E diákok nagy része gazdag családból származott, az életük már a születésükkor meg volt alapozva, mégsem voltak boldogok a nagy háztól amiben éltek, vagy a sportkocsitól, amit vezettek.

Amikor Afrikában találkozott diákokkal, akkor ennek a szöges ellentettjét tapasztalta. Azoknak a diákoknak semmijük nem volt, még a tiszta vízért is lehet kilométereket kellett gyalogolniuk, mégis a 95%-uk boldog volt, hogy tanulhatott. Elhatározta, hogy kideríti mi a különbség köztük, és miért nem boldogok azok, akiknek látszólag mindenük megvan.

Kutatásába 1600 csúcsteljesítményű harvardi diákot vont be. Az eredmények pedig megdöbbentőek voltak. Rájött, hogy a siker, pénz, hatalom nem tesz alapvetően boldoggá. Akik viszont már alapvetően boldogak, sokkal nagyobb sikereket érnek el, mint a nem boldog társaik.

Tehát, ha sikeres akarsz lenni, akkor nem az a jó felfogás, hogy “majd boldog leszek, ha nagy házam lesz, majd boldog leszek, ha sok pénzem lesz”, mivel ezektől nem leszel boldog. A képletet meg kell fordítani. Ha már alapvetően boldog vagy, jól érzed magadat a bőrödben, akkor leszel igazán sikeres.

Shawn Achor 7 fő tanácsot ad, a boldogságszinted emelésére, amelyekre a kutatásaiból jött rá. Ezek a következők:

 1. Ha pesszimistának gondolod magadat, az agyad akkor is képes változni, pusztán a gondolataid által. ehhez viszont az kell, hogy tudj változtatni, és észrevedd, hogy negatív gondolataid vannak.
 2. A pozitív gondolatok, érzések tágítják a látókörödet, így ezeknek köszönhetően magasabb intelligenciához, szociális és fizikális erőforrásokhoz férhetsz hozzá.
 3. A hiedelmeid képesek megváltoztatni a konkrét eredményeket, amiket elérsz.
 4. A hálás emberek energikusabbak, érzelmileg intelligensebbek, megbocsátóbbak, kevésbé idegesek, és valószínűtlenebb, hogy magányosak.
 5. Azok az emberek, akik azt gondolják, hogy ők irányítanak, sokkal elégedettebbek a karrierjükkel, kapcsolataikkal, gyorsabban haladnak előre a karrierjükben, kevésbé stresszesek, és motiváltabbak is.
 6. Ha változtatni akarsz, egyszerre csak egy dologra koncentrálj!
 7. A megfelelő szociális kapcsolatok is hatással vannak a boldogságodra.

Különböző konkrét célokat fontos kitűzni, mint például egy nyaraló vásárlása, vagy nagyobb házba való költözés, de tudnod kell, hogy csak ideig-óráig leszel ettől boldogabb. Tehát, ne a céljaid elérésétől tedd függővé a boldogságodat, az utat kell igazán kiélvezned. Törekedj arra, hogy már alapvetően is boldog légy, és sokkal hamarabb éred el a céljaidat is!

Ha szívesen tanulnál még Shawn Achortól, akkor a figyelmedbe ajánlom azt az előadását (angol nyelvű), amelyet a Google-nél tartott.

Összefoglalás

A boldogságot nem véletlenül hajszoljuk mindannyian. Sokszor viszont ez a “görcsösen boldog akarok lenni” mentalitás kontraproduktív. Ahogy Shawn Achor kutatásából is kiderült, nem a sikertől lesz boldog, hanem pont fordítva: Minél magasabb a boldogsági szinted, annál könnyebben jönnek a sikerek is.

Éppen ezért, Glenn Van Ekeren könyve alapján megismerted, hogy mely 12 területre érdemes koncentrálnod annak érdekében, hogy már ma boldogabb lehess, mint tegnap voltál. Ezek a következők:

 1. nagylelkűség
 2. remény
 3. kedvesség
 4. barátság
 5. empátia
 6. szeretet
 7. megbocsátás
 8. elfogadás
 9. megértés
 10. biztatás
 11. kommunikáció
 12. hála

Mindegyik területhez sok gyakorlati tippet is kaptál, amelyet érdemes elkezdened alkalmazni már a mai nappal. Javaslom, hogy válassz ki egy témát, amiben fejlődni szeretnél, és koncentrálj arra néhány napig, vagy akár egy-két hétig is. Amikor az berögzült, és érzed, hogy már gondolkodás nélkül megy, az éned része lett, akkor gyere vissza cikkhez, és válassz ki egy újabb területet, amin a következő napokban fogsz dolgozni.

Az én egyik kedvenc tippem az elfogadáshoz kapcsolódik. Nincs tökéletes ember, te sem, és én sem vagyok az. Folyamatosan hibázunk, de a kérdés az, hogy ebből tanulunk-e, fejlődünk-e általa. Másokat is a hibáival együtt kell elfogadni, ami mellett természetesen érdemes biztatni arra, hogy fejlődjön, és tanuljon belőlük.

Neked melyik a kedvenc tipped? Te miben szeretnél fejlődni a jövőben? Írd meg kommentben! 

Kapcsolódó bejegyzések

Döntéshozatal egy álom miatt? A tudatos álmodás fejlesztése

Döntéshozatal egy álom miatt? A tudatos álmodás fejlesztése

A tudatos álmodás során megtanulhatjuk irányítani álmainkat, hogy akár megoldhassuk a felmerülő problémát, megismerjük önmagunkat. Nem véletlenül tanácsolják barátaink, hogy  „Inkább aludj rá még egyet!”, egy nagy és nehéz döntés meghozatala előtt. Legyen szó egy...

Az élet igazságai, amiket jó lett volna, ha elmondanak nekünk

Az élet igazságai, amiket jó lett volna, ha elmondanak nekünk

Az élet igazságai az életünk folyamán előbb vagy utóbb szembejönnek velünk. A legfontosabb, hogy elfogadd őket, és optimistán állj hozzájuk, miközben te magad megtanulsz együtt élni a világ mozgatórugóival. Talán arculcsapásnak éled majd meg olvasás közben, de hidd...

Hogyan legyen több energiád? 10 ütős tipp, hogy fittebb legyél.

Hogyan legyen több energiád? 10 ütős tipp, hogy fittebb legyél.

Van néhány egyszerű tipp, amelyeket betartva magasabb fordulatszámon pöröghetünk, és még abban is segít, hogy fittebb lehess mind testileg, mind szellemileg. Télen különösen jellemző ránk, hogy a hideg, sötét, szürke idő beköszöntével az energiánk is eléri a...