Szeretnéd jobb hangulatban tölteni a mindennapjaidat? Ha erre igen a válaszod, akkor tarts velem!

A mindennapok teendőinek monotonitásába belefáradhatsz, így a hangulatod is sokszor ingadozhat. Az ember viszont egy annyira fejlett lény, aki tudatosan befolyásolni tudja ezt. Több olyan módszert is bemutatok ebben a cikkben, amivel könnyedén javíthatsz a hangulatodon, ha úgy érzed, hogy nem vagy túl jó passzban, vagy túl sokszor, és nagymértékben szokott ingadozni a hangulatod.

Nem csak a monotonitás, hanem a nyártól való búcsúzás, az ősz és a tél közeledte is hatással van a hangulatunkra. Egyre korábban sötétedik, így egyre gyakrabban fordulhat elő az is, hogy sötétben indulsz el reggel otthonról, és sokszor sötétben is érsz haza. Ez igen lehangoló lehet számodra.

Éppen ezért szükséged lehet arra, hogy ezen a téren is fejleszd önmagadat, és képes legyél a hangulatod tudatos javítására. Sok egyértelmű módszer van, amivel szinte biztos, hogy te is tisztában vagy, de vannak olyanok is, amiket nem biztos, hogy ismersz.

Érdemes a hangulatodra is odafigyelned, mivel, ha jó a hangulatod, akkor a munkádat is hatékonyabban végezheted, de a szociális kapcsolatiddal is sokkal könnyebben tudsz így bánni. Nézzük először azokat a hangulatjavító módszereket, amik alapvetők és egyértelműek, de valamiért mégsem biztos, hogy betartod őket.

Ismertebb hangulatjavítási módszerek

Számos olyan technika létezik, amit bizonyosan te is tudsz, vagy jó esetben már tapasztaltad is magadon, ami pozitív hatással van a hangulatodra, de mégsem vált szokásoddá. Bár számunkra talán magától értetődő lehet ezek hatása, ma már tudományosan is alátámasztották a kutatók, pszichológusok. A következőkben három igen ismert hangulatjavítási módszert ismerhetsz meg.

Ilyen lehet például, hogy aludd ki magad. Az alvás nagyon fontos az emberi szervezet számára, a kialvatlanságnak pedig nagyon sok negatív következménye lehet. Az egyik az, hogy rossz lesz a hangulatod, ami pedig további negatív eredményeket szülhet a mindennapjaidban.

Arról is bizonyosan hallottál már, hogy a szabadban eltöltött idő is feltölti a szervezetedet energiával, így a hangulatod javításában is segít. Persze ezek a módszerek, más pozitív élettani hatással is rendelkeznek, ami szinte egytől egyig segít – akár közvetlenül, akár közvetve – önmagad megismerésében és fejlesztésében.

Hogy további példákat említsek még olyan hangulat javítási módszerekre, amiket sok helyről hallhatsz, ide sorolom például azt, hogy hallgass vidám zenéket, vagy tudatosan figyelj arra, hogy minél többet nevess. Mindkét eset növeli a dopamin szintet a szervezetben, ezáltal segítve előidézni a jó hangulatodat. A nevetés pedig még több oxigénhez juttatja a szervezetedet, így szintén boldogabbá téve téged.

Tudod, hogy jót tesznek, mégsem csinálod?

Annak ellenére, hogy a legtöbb ember, tudja, hogy mit kellene tennie, mégsem teszi. Sőt, azt sem tudja megválaszolni, hogy miért nem cselekszik. Tehát sokan tudják, hogy ha megfelelő mennyiségű és minőségű alvásban részesítik a szervezetüket, akkor a hangulatok is jobb lesz a megfelelő alvás után, mégis általában az alváson spórolnak a legtöbbet.

Inkább késő estig dolgoznak, és korán kelnek, minthogy a megfelelő időgazdálkodás technika segítségével inkább máshogy osztanák be az idejét. Így nem tudnak eleget aludni, ami nem csak hosszútávon, de rövidtávon is ártalmas lehet.

Ez tulajdonképpen bele van kódolva az emberekbe, de természetesen fejleszthető. Általában ugyanis a rövid távú kielégülést részesítjük előnyben ahelyett, hogy késleltetnénk az örömünket a hosszútávú nyereség érdekében.

Ezért érdemes odafigyelned a szokásaidra és viselkedésedre. Mindezek nagy hatással lehetnek a hangulatodra, ezáltal a feladataid elvégzésére. Tehát, a hangulatod nagyban meghatározza a tevékenységed eredményeit, ezáltal ha rossz passzban vagy, egy ördögi körbe kerülhetsz.

Különleges módszerek a hangulatod javítására

Ahhoz, hogy könnyedén ki tudj szállni ebből a körből, bemutatom neked a kevésbé ismert technikákat, amik szintén jó hatással lesznek a hangulatodra. Ezek a módszerek mind tudományosan alátámasztottak. Némelyiken magam is meglepődtem. 🙂

Nézz macskás videókat!

Közel 7 ezer ember vett részt ebben a felmérésben. Ennek alapján kiderült, hogy az emberek energikusabbnak és pozitívabbnak érzik magukat a macskavideók megtekintése után. Így a hangulatod neked is pozitívabb lehet egy-két ilyen jellegű videó megnézése után.

A tanulmány megvizsgálta az internetezők motivációját azzal kapcsolatban, hogy miért is néznek annyi macskás videót. Ebbe belefoglalták az érzelmek szabályozását, valamint a halogatást is. Mindemelett a kutatás feltárta az internetes macskavideók nézésének érzelmi állapotokra, és az ilyen típusú digitális média élvezetére gyakorolt ​​hatásait is.

Az eredmények arra utalnak, hogy vannak bizonyos személyiségtípusok, amik még szorosabban kacsolódnak a macskavideókhoz. Továbbá, a felmérés eredménye alátámasztja azt is, hogy az internetes macskák megtekintésével „szerzett” boldogság mérsékelheti a halogatás, az ezzel kapcsolatos bűntudat, és az élvezet kapcsolatát.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy lehetséges, hogy az online macskavideók megtekintése javítja a hangulatot, de ez a jelenség viszont elősegítheti az internetezéshez kapcsolódó negatív eredményeket is. Szóval, ne ragadj le több órára macskás videókat nézni, de egy-egy videó néhány naponta jótékony hatással lesz a hangulatodra.

Rakj ki egy puzzle-t!

A felmérés kapcsán kiderült, hogy minden egyes kirakott puzzle sikerélményt, elégedettséget és örömöt okoz számunkra, ezáltal dopamint szabadít fel a szervezetben, amitől a hangulatunk is javul. Vagyis megállapították, hogy amikor az emberek megoldanak egy rejtvényt, tehát kiraknak egy puzzle-t, felszabadul a hangulatjavító dopamin és aktiválódnak a mély agyi struktúrák.

Ez az agyterület szorosan összefügg a hirtelen megvilágosodás pillanatával, így megmagyarázza azt a fajta örömet, ami egy kreatív probléma megoldásával jár. Ezt a jelenséget a kutatok Aha! –pillanatnak nevezték el.

A lényeg, hogy a jelenség során az agyban olyan folyamatok aktiválódnak, amik a dopamin hormon felszabadításáért felelősek. A dopamin pedig ennek a hálózatnak és az agy más területei közötti kommunikációért felel, amik például az érzelmekkel, a memória folyamatokkal és az éberséggel társulnak.

A tanulmányt egyébként 30 önkéntes segítségével végezték. Megkérték őket, hogy oldjanak meg nehéz szórejtvényeket. Ilyen volt például az, hogy meg kellett találniuk egy szót, amely logikailag kombinálható három előre meghatározott szóval. Például: „ház”, „kéreg”, „alma” – a megoldás pedig a „fa” volt.

A vizsgálat során a 30 résztvevő 48 ilyen, és ehhez hasonló rejtvényen dolgozott. Amint megtalálták a helyes választ, meg kellett nyomniuk egy gombot, majd ezek után beszámoltak az Aha! – pillanat élményükről.

A dopamin, mint a kíváncsiság és a tanulási hajlandóság kulcsa

A felmérés kimutatta továbbá azt is, hogy a dopamin hormon nem csak hírvivő anyagként szolgál a jutalmazási folyamatok során, hanem akkor is szüksége van rá az emberi szervezetnek, amikor valamilyen problémát szeretne kezelni, ezáltal előhozva a kíváncsiságot és a tanulási hajlandóságot.

Az eredmények szoros összefüggést mutatnak a dopamin, az izgalom és a kreativitás között. Vagyis rájöttek olyan idegi mechanizmusok működésére, amik megmagyarázzák, hogy az Aha! – pillanattal megélt megoldásokat miért érezzük kiemelkedőbbnek.

Igyál egy kávét!

Kimutatták, hogy a kávé segít csökkenteni a depresszió kockázatát, különösen a nők körében. A Harvardon végzett kutatás eredményeként 20%-kal alacsonyabbnak találták a depresszió kockázatát azoknál a nőknél, akik négy vagy több csésze koffein tartalmú kávét ittak, mint azoknál, akik keveset, vagy egyáltalán nem.

Azok viszont, akik koffeinmentes kávét, teát, üdítőket, csokoládét és más, kevesebb koffeint tartalmazó italokat fogyasztottak, nem tűntek védettnek a depresszió ellen. A kávé ugyanis a világ legnépszerűbb központi idegrendszeri serkentője.

A kutatók egyébként 50 739 nőt vizsgáltak ezen egészségügyi felmérés keretein belül. A nők, akiknek átlagéletkora 63 éves volt, a vizsgálat 1996-os kezdetén egyáltalán nem voltak depressziósak. A tudósok pedig 10 éven keresztül, egészen 2006-ig követték a kutatásban résztvevő nők koffein tartalmú italok és ételek fogyasztását, és annak hatásait.

Természetesen azért hozzátették, hogy további egészségügyi felmérésekre van szükség ahhoz, hogy azt tudják javasolni a nők számára, hogy fogyasszanak minél több kávét. Mindenesetre biztató, hogy a kávénak ilyen jellegű pozitív hatása is lehet.

Szagolj meg egy levendulabokrot!

A kutatás szerint a levendula illata kölcsönhatásban van a GABA neurotranszmitterrel (γ-aminovajsav; GABA az angol gamma-aminobutyric acid-ból), ami elősegíti az agy és az idegrendszer ellazulását, így csökkentve az izgatottságot, az agresszivitást, a dühöt, és a nyugtalanságot.

A levendula illóolajat az Európai Gyógyszerügynökség egy hagyományos növényi gyógyszerként használja és hagyja jóvá a stressz és a szorongás enyhítésére. Egyes állati kísérletek és klinikai vizsgálatok pozitív eredményeket tártak fel ezzel kapcsolatban, bár nagyon kevés kutatást végeztek a molekuláris mechanizmusokról. Az említett kutatás ezen a vonalon haladva támasztja alá a levendula jótékony hatását a hangulatra.

Élvezd a citrusok illatát!

Ha már a levendula illatát megvizsgálták, megállapították, azt is, hogy ha egy fogorvosi rendelőben narancsillat terjeng, az csökkenti a szorongást, és javítja a hangulatot a női betegek esetén.

Az illóolajokat a világ különböző kultúráiban hosszú ideje használják már gyógymódként. Az ilyen alkalmazása az olajoknak azonban tudományos bizonyítékok terén nem bővelkedik. Ezért végezték el ezt a felmérést.

A kutatásban résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik a „kontrollcsoport”, a másik pedig a „szagcsoport” volt. Az utóbbi esetében a narancsillatot egy elektromos adagolón keresztül juttatták be a váróba, míg az előbbi esetén nem tették ezt meg.

Beigazolódott, hogy kontrollcsoportban résztvevőkhöz képest, a narancsillatban váró nők kevésbé szorongtak, pozitívabb volt a hangulatuk, és nyugodtabbak voltak. Ezek az adatok így alátámasztják, hogy a narancsillatú természetes illóolaj ténylegesen nyugtató tulajdonsággal bír az emberi szervezetre.

Egyél vitaminokat!

Ha már a citrusoknál tartunk, fontos, hogy ne csak szagolgasd őket, hanem egyél is annak érdekében, hogy pozitívan változzon a hangulatod – mondja ezt egy kutatás. A C-vitamin ugyanis elengedhetetlen a tested számára, mivel neurotranszmittereket hoz létre, amelyek szabályozzák a hangulatot és segít leküzdeni a depressziót.

Úgy gondolják, hogy a tápanyagok agyi struktúrában és működésben betöltött szerepe miatt, a mikro tápanyagok állapota befolyásolja a pszichológiai hangulatot. Az említett tanulmány célja a C-vitamin szintje a szervezetben, és a hangulati állapot összefüggésének vizsgálata volt.

A kutatás azt igazolta, hogy a magas C-vitamin szint a fiatal felnőtt férfiak esetében jobb általános hangulattal járhat.

Rágózz!

Azt találták a rágógumi fogyasztásával kapcsolatban, hogy javítja a negatív hangulatot, és csökkentik a stresszhormonok termelődését.

Az akut stressz kiváltására a laboratóriumban egy többfeladatos keretrendszert használtak, amely biztosan kiváltja az adott helyzetben elvárt stresszt, és teljesítménymutatókat is tartalmaz. 40 résztvevő teljesítette a keretrendszert rágóval és rágó nélkül is.

A résztvevők általános teljesítménye a rágózással együtt lényegesen jobb volt. Az ezeknek a hatásoknak a hátterében álló mechanizmusok nem ismertek, de javított agyi véráramlással, és az ínyrágás során bekövetkező teljesítmény javulásával járó hatásoknak tudták be a kutatók.

Nézz sok zöldet!

Egy tanulmány megállapította, hogy a zöld színt a boldogsághoz, a kényelemhez, az izgalomhoz és a békéhez társítjuk. Sőt, valójában a kertészek általában boldogabbak, mint a legtöbb ember.

Éppen ezért a kutatások szerint az egyik leghatékonyabb tevékenység, ami pozitív hatással lehet a hangulatodra, az a kertészkedés. Az Egyesült Királyságban tavaly közzétett kutatások szerint a kertészek 80%-a elégedett az életével, szemben az átlagos 67%-kal.

A felmérés azt is megállapította, hogy azok a kertészek voltak a legboldogabbak, akik az említett tevékenységre fordították a legtöbb időt. Azok, akik hetente több mint 6 órát töltöttek kertészkedéssel, 7%-kal magasabb jólétet értek el, mint azok, akik kevesebb időt töltöttek el a növények gondozásával. Mindemellett a kertészek 93%-a is úgy vélte, hogy ez a tevékenység javítja a hangulatukat.

Ezek az eredmények hasonlítanak egy 600 kertészről szóló korábbi amerikai tanulmányhoz, amely szerint azok, akik hetente öt vagy több órán át kertészkedtek, a szokásosnál lényegesen boldogabbak voltak.

Ez a tanulmány megállapította, hogy a tevékenységnek kifejezett fizikai előnyei is voltak: a 600 kertész átlagosan lényegesen jobb egészségi állapotban volt, kevesebb krónikus egészségügyi problémával rendelkezett, és hosszabb életet éltek.

Az Egyesült Királyságban a kertészkedést terápiaként kezdték el alkalmazni azoknál az embereknél, akik depresszióval küzdöttek. Az antidepresszánsok felírásának alternatívájaként az orvosok egy kísérleti tanulmányban 12 hetes kertészeti tanfolyamot írnak elő.

A projekt alapvető kertészeti ismereteket tanított a betegeknek, és arra ösztönözte őket, hogy saját növényeket termeljenek, amelyeket aztán hazavihettek. Magának a kertészkedésnek az a meggyőző ereje, hogy szabadtéri testmozgás és a társas érintkezés is megvalósul a tevékenység során, így a betegek számára rendkívül előnyös.

Fontos a helyes testtartás!

Kutatások azt igazolják, hogy az egyenes háttal való ülés, valamint a vállak teher alóli mentesítése segíthet a stressz, a depresszió, és a fáradság leküzdésében.

A depresszióval küzdő embereknek a testtartásuk is a kedélyállapotukat tükrözi. Görbe háttal, előre görnyesztett vállal végzik a teendőiket. A kutatás megálmodója kíváncsi volt, hogy mi történik, ha a testtartás kiegyenesedik.

Korábbi, hasonló kutatások a testtartás és a hangulat közötti kapcsolatra összpontosítottak, de az egészséges emberek körében. Ezek a tanulmányok azt sugallják, hogy a leroskadt helyzetben való ülést felcserélve a kihúzott hátra, büszkébbé teheti az embert az elért sikereivel kapcsolatban. Emellett pedig növelheti kitartását egy megoldhatatlan feladat mellett, és magabiztosabbá teheti gondolatait.

A kutatás kimondja azt is, hogy az egyenesen ülő ember éberebbnek és lelkesebbnek érezheti magát, kevésbé félhet, és magasabb az önértékelése egy stresszes feladat után is. Ez a kutatás azonban a depresszióban szenvedő emberekkel még nem foglalkozott.

A depressziós ember hangulata és a testtartás kapcsolata

Azt a kérdést firtatták, hogy vajon a testtartás megváltoztatása milyen hatással van ezeknek az embereknek a hangulatára.

A vizsgálat során 61 résztvevővel dolgoztak. Őket a vizsgálatot megelőző szűrővizsgálat során enyhe vagy közepesen súlyos depresszióval azonosították. A csoport egésze inkább hajlott vállakkal és lekerekített háttal ült, szemben a depresszió nélküli emberekkel.

A kutatók véletlenszerűen a résztvevőket egy „függőleges” és egy „szokásos” testtartású csoportba sorolták. A „függőleges” testtartású csoportba tartozók utasításokat kaptak arról, hogyan kell egyenesen ülni.

Először egyenesen előre néztek, kiegyenesítették a hátukat és elegyengették a vállukat. Aztán a fejük tetejét a mennyezet felé kellett nyújtaniuk, miközben a lapockájukat óvatosan lefelé és egymáshoz közelítve kellett megtartaniuk.

Merev gyógytorna szalagot tettek a vállukra és a hátukra, hogy segítsenek nekik megőrizni ezt a helyzetet. Ezzel szemben a „szokásos” testtartású csoport tetszés szerint ült. A vállukra és a hátukra is ragasztószalagot tettek, de olyan módon, hogy az ne befolyásolja a testtartásukat.

A vizsgálat eredményként megállapítható, hogy az enyhe vagy közepes depresszióban szenvedők egyenes ülésre való „kényszerítése” rövid idő alatt csökkentette fáradtságukat, és növelte lelkesedésüket, szemben azokkal, akik a szokásos testtartásban ültek.

Menj el egy kulturális eseményre!

50.000 norvég felnőtt ember felméréséből kiderült, hogy azok, akik részt vettek valamilyen kulturális tevékenységben, legyen szó például színházról vagy múzeumról, nagyobb boldogságról, és kevesebb szorongásról, alacsonyabb depressziós érzetről számoltak be.

Az ország hat különböző helyén folytatták a vizsgálatokat, ahol arra voltak kíváncsiak, hogy az egyes területek művészeti és kulturális kínálata mennyire vonzza oda az embereket és vállalkozásokat a letelepedésre. Illetve, mennyire ösztönzi őket az ottmaradásra, valamint, hogy ez a kulturális kínálat formálja-e a település helyi identitását.

A kutatásban résztvevők 65%-a gondolja úgy, hogy a művészet és a kultúra jót tesz az ottani jólétnek, 36% pedig úgy gondolja, hogy a művészet és kultúra nélkülözhetetlen ahhoz, hogy teljes életet éljenek.

Az adott területen maradt emberek 44%-a, és a területre költözöttek 43%-a a művészetet és a kultúrát jelölte meg döntésének egyik fontos tényezőjeként.

Továbbá, az emberek 49%-a úgy gondolja, hogy a művészeti és kulturális eseményeken való részvétel segít abban, hogy egy közösség részének érezzék magukat. 68%-uk szerint pedig ezek az események nagyon fontosak a közösségi érzés megteremtéséhez. Elmondható tehát, hogy az emberek többségének hangulatára jó hatással van a művészet és a kultúra.

Hallgass szomorú zenét!

„A szomorú dalok hallgatása segíthet az embereknek abban, hogy érzelmeiket felszabadítsa.” – állítja egy tanulmány. A szomorúságról általában azt gondolhatod, hogy nem kívánatos az életedbe, ezért valószínűleg próbálod azt elkerülni. Ez esetben felmerül az a kérdés, hogy miért keresik és értékelik az emberek a szomorúságot a zenében?

A felmérés a zene által kiváltott szomorúság aspektusait, valamint a hallgatók jellemzőinek, illetve a hallgatók szituációjának kapcsolatát vizsgálja a szomorú zenével. A felmérés azt is megvizsgálta, hogy az ilyen fajta zene milyen szomorúságot vált ki, és miként hatnak egymásra a személyiségjegyek.

Eredményeként kiderült, hogy meglepő módon inkább a nosztalgia, mint a szomorúság a szomorú zene által kiváltott érzelem. Továbbá az is kiderült, hogy a szomorúbb zenére adott érzelmi válaszok sokrétűek, az empátia modulálja őket, és kapcsolódnak az öröm többdimenziós élményéhez.

Ezeket az eredményeket megerősítette a boldog zene utólagos felmérése, amely különbségeket jelzett a szomorú és a boldog zene hallgatásából fakadó érzelmi élmények között.

Ez az első átfogó felmérés a zene által kiváltott szomorúságról, amelyből kiderül, hogy a szomorú zene hallgatása jótékony érzelmi hatásokhoz vezethet például a hangulatod szabályozásán keresztül, valamint vigasztaló hatással is lehet rád.

Előfordult már veled, hogy szomorúbb zenéket akartál hallgatni? Pont az ilyen jótékony érzelmi hatások jelentették számodra a motivációt.

Beszélgess egy idegennel!

Egy kutatás azt állítja, hogy az idegenekkel folytatott rövid, pozitív interakciók fokozhatják, valamint erősebbé tehetik a közösséghez való tartozás érzését benned.

A munkába menet, a reggeli kávé vásárlásakor néha beszélgetésbe elegyedünk a baristával, de néha csak versenyt futunk az idővel, és nincs lehetőségünk beszélgetni. A rohanás helyett neked is van lehetőséged arra, hogy a személytelen szóváltásokat valódi társadalmi interakciókká változtasd.Ha ezt megteszed, az pozitív hatással lehet a hangulatodra.

A jelenlegi tanulmányban azok az emberek, akik társas kapcsolatban álltak egy baristával (azaz mosolyogtak, szemkontaktust alakítottak ki, és rövid beszélgetést folytattak), pozitívabb hatást tapasztaltak.

Emellett azt is bebizonyították ezzel a kutatással, hogy ezeket a hatásokat az összetartozás érzése közvetítette. Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy bár az emberek gyakran vonakodnak valódi társadalmi interakciót folytatni egy idegennel, mégis boldogabbak, ha egy idegennel pozitív interakcióba kerülnek.

Összefoglalás

A hangulatod nagyban meghatározza a mindennapjaidat, a munkádat, a sikereidet, a boldogságodat, a szociális kapcsolataidat is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyelj arra, ha rossz a hangulatod. A jó hír, hogy a hangulatodon tudatosan tudsz javítani. Érdemes élned ezzel a lehetőséggel!

Sokan belefáradnak a mindennapokba, és ez is lehangolja őket, de te ne hagyd magadat! Csak ha pár módszert is beiktatsz az életedbe, már akkor sokkal pozitívabban szemlélheted a világot. Az őszi-téli időszakban még nagyobb figyelmet érdemes fordítanod az önfejlesztésre ezen a téren is.

A bemutatott módszerek, amik a hangulatod javítását szolgálják, mind kutatásokkal, felmérésekkel alátámasztott tények, ezért bátran alkalmazhatod őket. Vannak olyanok, amiket biztosan ismertél már, de nem biztos, hogy betartottad. Javaslom, hogy válassz ki egyet, és már ma kezdd el szokásoddá tenni azt.  

Azon módszerek megismerése, amiket eddig nem is sejtettél, hogy pozitív hatással lehet a hangulatodra, akár még nagyobb segítség lehet a számodra. Ezen tippek megfogadásával biztosan jobb lesz a hangulatod, és boldogabb életed lesz.

Te mivel szoktad feldobni a hangulatodat? Írd meg kommentben!

Felhasznált szakirodalom

Kapcsolódó bejegyzések

Storytelling marketing? Ismerd fel, hogyan és mikor találkozol vele!

Storytelling marketing? Ismerd fel, hogyan és mikor találkozol vele!

A storytelling marketing nemcsak egy jól hangzó, így könnyen eladható menő kifejezés. Egy hihetetlenül értékes, hatékony, mérhető marketing eszköz, amely keretet ad a márkának. Mindent gyorsan, azonnal, teljesen automatizáltan és személytelenül, a digitális világban...

Önismeret: Így ismerd meg jobban magad!

Önismeret: Így ismerd meg jobban magad!

Az önismeret életünk legnagyobb kihívása, amivel először kamaszkorunkban szembesülünk. Akkor rengeteg kérdés merül fel bennünk egyszerre, amire próbáljuk azonnal (a kamaszkori hirtelen temperamentumunkkal) megtalálni a válaszokat. Bár az egész életünket végigkíséri...