Az önismeret életünk legnagyobb kihívása, amivel először kamaszkorunkban szembesülünk. Akkor rengeteg kérdés merül fel bennünk egyszerre, amire próbáljuk azonnal (a kamaszkori hirtelen temperamentumunkkal) megtalálni a válaszokat. Bár az egész életünket végigkíséri önmagunk megismerése, mégis az újabb életszakasz, amikor visszatérünk ugyanazokhoz a kérdésekhez, csak a 30-as, 40-es éveinkben jön el.

Sokan azonban az egész életüket az önismeretre alapozzák, majd ilyen pályát is választanak, mint például a pszichológus, pszichiáter, tanár. Ezeken a pályákon elengedhetetlen feltétel a folyamatos önismeret gyakorlása, hiszen mint segítő szakmák, kötelező a saját határok, illetve szakmai tudás pontos ismerete.

Akik pedig más szakmát választottak, azoknál az önismeretnek leginkább a magánéletben jut döntő szerep. Ennek folyamatos gyakorlása, a személyiségünk változásainak megismerése meghatározza, milyenek a családi-, baráti- és romantikus kapcsolataink, milyen a stressztűrő képességünk, vagy végső soron milyen pályát is választunk magunknak.

Az érzelmi intelligenciánk legfontosabb alapköve önmagunk ismerete. Ennek köszönhetően könnyebben ismered fel és mutatod ki az érzelmeidet, ami hozzásegít ahhoz, hogy mások érzelmeire is tudj reagálni, vagyis növeli az empátiát.

Akár a munkádban szeretnél jobban teljesíteni, akár a kapcsolataidat szeretnéd fejleszteni és a tökéletesíteni, vagy csak jobban éreznéd magad a bőrödben, akkor neked való az önismeret. Ismerd meg magad még jobban 7 önismereti tippünk mentén!

1.    Mi motivál az életben? Az önismeret fő kérdése

Ahhoz, hogy elkezdd az önismeretet, a legelső kérdés, hogy mi motivál az életedben. Olyan személyiség vagy, akit mások megsegítése vonz, vagy inkább az anyagi stabilitás a legfőbb hajtóerő? Esetleg úgy gondolod, az a legfőbb szempontod mindenben, hogy te fejlődhess?

Elképzelhető, hogy pályaváltáson gondolkodsz, érzed, hogy az eddigitől valami teljesen mást, újat szeretnél csinálni, de nem tudod, hogy mit. Ekkor érdemes feltenni ezeket a kérdéseket magadnak, hiszen, ha született segítő vagy, akkor lehet, hogy eddig azt az énedet és motivációdat elnyomtad. Így lehet, hogy nem tudtál a munkád során úgy teljesíteni, ahogy szerettél volna.

Egy kutatás szerint, ha megtalálod azt az egy mozgatórugót, amit keresel, akkor sokkal könnyebb lesz változtatnod az életeden. Ez a mozgatórugó segít majd bármilyen döntést meghozni és változást elősegíteni az életedben.

Ha téged az motivál, hogy kreatív dolgokat hajts végre, akkor mindenhol használd fel ezt a motivátort. Tegyük fel, szeretnéd megfogadni, hogy heti háromszor edz otthon. Természetesen rengeteg jó hatása van az edzésnek, mégsem tudod magad rávenni, a rendszeres mozgásra.

Ilyenkor érdemes elővenni a motivátorodat. Ha például a kreativitás a fő mozgatórugód, akkor valószínűleg a monoton sportok, mint például a futás vagy a biciklizés nem neked való, és előbb vagy utóbb el fogod hagyni az edzést újra. Ajánlott ilyenkor egy kreatívabb sportot keresned.

Kutatások szerint az edzés jobb kedvre derít, de emellett serkenti a kreatív energiákat. Így a motivációd lehet a következő: azért szeretnék heti háromszor edzeni, hogy a kreativitásomat jobban megélhessem! Ezzel a kis trükkel elérheted, hogy könnyebben rávedd magad az edzésre, és hogy pozitív irányba változtass az életeden, nem utolsósorban pedig – gyakoroltad az önismeretet!

2.    Légy magaddal őszinte – az önismeret megszerzéséhez

Ahhoz, hogy megismerd önmagad, néha bizony kíméletlenül őszintének kell lenned, és kemény kérdéseket szögezned magadnak. Az önismeret lényege és legfőképp ereje nem abban rejlik, hogy minden egyes döntésedet ezerszer megkérdőjelezd, és utólagosan kritizáld vagy megbánd, hanem hogy ismerd el a hibáidat, vagy ha valamit nem szeretnél valójában.

Amikor elvállalsz valamit, amit nem szeretnél, kérdezd meg magadtól, hogy mi is olyan kellemetlen számodra abban a feladatban. Lehet, hogy kiderül számodra, hogy nem szeretsz másokkal együtt dolgozni, vagy határidőre elvégezni valamit, mert stresszes leszel tőle.

Ennek a kérdésnek a megválaszolásával pedig két dolgot kezdhetsz, és egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik: vagy elkerülöd mostantól ezt a számodra kellemetlen dolgot és helyzetet, vagy megpróbálsz változtatni ezen a tulajdonságodon – mindkettő az önismeretet szolgálja.

Bármelyiket választod, először a legfontosabb feladat vár rád: el kell fogadnod, hogy számodra ez kellemetlen. Mindenkinek vannak hibái, és mindenki számára vannak kellemetlen élmények és feladatok, ezeket pedig a legjobb, ha felismerjük és elfogadjuk.

Amennyiben úgy döntesz, hogy változtatsz, akkor kezdd a lehető legapróbb dolgokkal, és tanulj meg nemet mondani ezekre a helyzetekre. Ha például nem szeretsz szűkös határidőre dolgozni, akkor kérj plusz egy napot, vagy fél napot a feladat elvégzéséhez, így kitolva a határokat, és számodra is kissé kellemesebbé téve a feladatot.

Számolj el magaddal

Ide tartozik az is, hogy néha számolj el magaddal. Időnként bizony hajlamosak vagyunk elfelejteni, mit miért teszünk. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy „bedarálnak” a hétköznapok. Lehet, hogy amikor elkezdted ezt a munkát, még boldoggá tett, és megfelelt a főbb motivációdnak, de azóta előléptettek, vagy megváltozott a cég profilja, és már rég nem azzal foglalkozol, amit igazán szeretnél.

Az is elképzelhető, hogy egy baráti kapcsolatot életben tartasz, mert a gimiben legjobb barátnők vagytok. Azonban ő már azóta külföldön él, és jó, ha évente kétszer találkoztok vagy beszéltek. Ilyenkor érdemes megkérdezned magadtól, hogy ad-e még boldogságot ez a kapcsolat, tudsz-e még tőle tanulni, vagy a kapcsolatban fejlődni, és ha nem a válasz, akkor talán ideje elköszönni egymástól örökre.

 Hogyan csináld mindezt?

Állj a tükör elé, és kérdezd meg magadtól időnként:

 • Mi a legnagyobb célod/álmod?
 • Van-e bármi, amit megbántál eddig életedben? Ha igen, hogy csinálnád most másképp?
 • Hogyan látnak téged mások?
 • Milyen ember szeretnél lenni, és milyen közel vagy ahhoz az emberhez?

Amikor megválaszolod ezeket a kérdéseket, akkor mindig a legfontosabb, hogy hallgasd meg a belső hangodat. Az életünk során sokszor figyelmen kívül hagyjuk a belső hang válaszait. Van úgy, hogy valami ellen iszonyú hangosan ordít belülről, és mi mégis igent mondunk – majd később magunkban dörmögünk, hogy miért is mondtunk igent rá.

A belső hangunknak mindig igaza van, de érdemes arra is figyelni, hogy önmagunkról mit mond. Ha csupán negatív dolgokat sorol fel magunkról, akkor érdemes lehet segítséget kérni egy pszichológus szakembertől, mert fennáll a veszélye annak, hogy depresszióval vagy valamilyen más mentális betegséggel küzdünk, amit ideje komolyan venni.

3.    Vedd észre a szerepeidet, hogy segítsd az önismeretet

Mindannyian felveszünk bizonyos szerepeket az életünk különböző területein, és ezek sokszor ütközhetnek is egymással. Ha gyermeked belázasodik, neked viszont egy nagyon fontos megbeszélésed van aznap, akkor például a gondoskodó és aggódó apuka szerep ütközik a fontos üzletember éneddel.

Éppen az ilyen ütközések, különbségek miatt érdemes leírni egy papírra az összes szerepedet, és 1-1 mondatban megfogalmazni, mit is jelentenek neked. Ezután pedig egyesével eldobálni azt, amelyiktől meg tudsz válni, és figyeld meg, mi marad utoljára. Hallgass a belső hangodra, amikor eldobod ezeket a papírlapokat.

Ez a feladat ráébreszthet arra, hol is a helyed a világban, a barátaid között, a családodban és a munkahelyeden. Segít fejleszteni az önismeretet azáltal, hogy felvállalod az összes szerepet, és tudatosítja benned a fontossági sorrendjüket. Amelyik szereped utoljára marad, próbálj meg a lehető legtöbb helyzetben annak a szerepkörnek megfelelni, és annak megfelelő döntést hozni.

Ezáltal sokkal kevesebb ütközés és konfliktus lesz, valamint te is tisztábban látod majd a motivációdat – hasonlóan az első tanácsunkhoz.

Néhány szerepkör, amelyek segítenek ihletet adni ahhoz, hogy milyen is vagy te:

 • Szülő szerep
 • Barát
 • Társ a partnered számára
 • Férfi/nő
 • Gyermek a szüleid számára
 • A család problémamegoldója
 • A lelkiismeretes kolléga
 • Valaki, aki mindig segít

Kezdd el őket összeírni, és meglepődsz majd, mennyi mindent „eljátszol” minden nap. A valóság pedig az, hogy ezeket nem játszod meg, hanem ez mind te vagy.

4.    VITALS – személyiséged alapkövei

A VITALS betűszó egy angol rövidítés arra vonatkozóan, hogy mik építik fel a személyiségedet. Ezeket megtalálva sokkal egyszerűbb lesz számodra az élet kihívásaival megbirkózni, valamint az önismeret alapját adja, amire stabilan építkezhetsz később.

önismeret_vitals

Motiváció – Az önismeret kezdőpontja

Az első, a motiváció, amelyről már ejtettünk pár szót. Ha megtalálod a fő motivációdat, a személyiséged alaptézisét, akkor minden sokkal könnyebben fog menni, és akkor is képes leszel elvégezni valamit, ha nagyon fáradt vagy kedvtelen vagy.

Érdeklődés

Az érdeklődést kissé nehezebb megfogni – sok minden érdekel minket és ez az idő múlásával változik. Éppen ezért érdemes újra és újra átgondolni, mert ami egyszer az érdeklődésed középpontjában állt, lehet, hogy mára érvényét vesztette, mert már másképp látod a világot.

Ahhoz, hogy megtaláld az érdeklődésedet, gondold át, hogy mire figyelsz, mire vagy kíváncsi, mi az, ami vonz téged. Talán ezzel megtalálod a legmélyebb vágyaidat, szenvedélyedet, és akár karriert is építhetsz majd erre a szenvedélyre.

Temperamentum és önismeret

A temperamentum mérésére a pszichológusok már 200 éve próbálnak tökéletes tesztet létrehozni, és abban máregyetértenek, hogy a legalapvetőbb az, hogy introvertált vagy extrovertált emberek vagyunk-e.

Ez azt jelenti, hogy ha az előbbi típusba tartozol, akkor nehezebben létesítesz kapcsolatot másokkal, sokkal többet fordulsz a belső világod felé, és inkább megfigyeled a körülötted történő dolgokat, mintsem részt vegyél benne. Utóbbi pedig azokról mondható el, akik könnyen létesítenek kapcsolatot és emberek között lenni feltöltődést okoz számukra.

Emellett azt is érdemes megfigyelned, hogy spontán vagy, vagy inkább tervezgetős, érzelmi vagy racionális alapon hozol döntést, a részleteket kidolgozni szereted, vagy inkább az ötletek embere vagy? A Jung elméletén alapuló MBTI-teszt például ezekre a kérdésekre is választ ad, így mindenképp ajánljuk figyelmedbe, hogy gyakorold az önismeretet – és aztán kérdőjelezd meg magadban az eredményt!

Bioritmus – Mennyire megy az önismeret?

Nem csak arra gondolunk a bioritmus alatt, hogy milyen gyorsan emésztesz, vagy milyen lassan sétálsz, hanem hogy a nap melyik szakaszában vagy a legaktívabb. Vannak koránkelő pacsirták és későn kelő baglyok, amelyeket kronotípusoknak hívunk. Ha megismered, hogy te inkább előbbi vagy utóbbi vagy, akkor sokkal könnyebb lesz a dolgod a munkában és a magánéletedben is.

Amennyiben te inkább koránkelő típus vagy, és nem szeretsz sokáig fent lenni, akkor a nehezebb, több koncentrálást igénylő feladatokat délelőttre időzítsd, és próbáld úgy beosztani a munkában az idődet, hogy korábban végezz.

Amennyiben bagoly vagy, akkor próbáld úgy beosztani a munkában az idődet, hogy későbbi időpontban kezdj, és később is végezz. A bonyolult feladatokat pedig érdemes délutánra ütemezned, mert akkor leszel tele energiával, és akkor fogsz tudni jobban koncentrálni. Emellett próbáld meg a sportot is munka utánra időzíteni, mert a reggeli korán kelés csak azért, hogy edz egyet munka előtt, nem a te asztalod. Így viszont biztosan megkönnyíted az életedet!

Az önismeret azt is jelenti, hogy felismerjük és elfogadjuk a testünk vágyait, ritmusát, és ahhoz igazítjuk az életet – már amennyire tudjuk. Ne pazaroljuk az energiánkat arra, hogy ebben megváltozzunk, és ne kényszerítsük testünketolyan dolgokra, amelyek nem esnek jól neki. A gondoskodást meghálálja, és sokkal gyorsabban végzünk a munkával, kiegyensúlyozottabb lesz a magánéletünk is, ha hallgatunk a bioritmusunkra.

 Életcél

Mi volt eddigi életed legnagyobb eredménye, amire büszke vagy? Egyszerű a kérdés, de mégis olyan nehezen döntünk a számtalan elért célunk között! Ha egyet ki kellene emelned mégis, mi lenne az?

Ezt a kérdést megválaszolva óriási „aha” élményed lehet, ami akár hirtelen jött szakmaváltással is társulhat, hiszen megtalálhatod a fő célodat. Lehet, hogy a fő célod az, hogy gyógyíts, vagy segíts a szegényeken, esetleg egy saját vállalkozás, amelyet már akár évtizedek óta halogatsz. Ideje hallgatnod erre a belső vágyra, és neki szentelni minden percedet.

Erősségek – Az önismeret és önbizalom alapja

Az erősségekről nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos szerepet játszanak az életünkben. Az erősség lehet egy tehetség, egy elsajátított képesség, megszerzett tudás, vagy egy olyan tulajdonság, ami számodra igazán fontos. Ezek megismerése nemcsak az önismeret, de az önbizalom alapjait is jelentik, így ne hagyd, hogy más elbizonytalanítson ezekben.

5.    Gondoskodj magadról!

A munka mennyisége és minősége megpecsételi a jóllétünket – legyen szó az általa keletkezett stresszről, szorongásról, vagy arról, hogy nincs időnk az önismeretre. Sokszor találjuk szembe magunkat azzal, hogy nem érezzük jól magunkat, és önismeret hiányában nem tudjuk megmondani, miért nem. Nincs időnk az önismeretre, de annak hiányában nem biztos, hogy tudjuk, mire is lenne szükségünk – így belekerülünk egy ördögi körbe.

Az önmagunkról való fizikai és lelki gondoskodást hajlamosak vagyunk elfelejteni, és azzal nyugtatni magunkat, hogy „majd holnap”. Azonban ennek nemcsak, hogy rengeteg lenyomata van a kedvünkön, de kutatások szerint a fizikai állapotunkat is befolyásolja.

Az öngondoskodás alappillérei:

 • Igyál legalább napi 2 liter vizet, hogy elkerüld a dehidráltságot.
 • Aludj legalább 7-8 órát minden nap.
 • Minden nap szakíts 15 percet relaxálásra, meditálásra vagy jógára, hogy kiürítsd az elmédet egy kicsit, és ezáltal csökkentsd a mindennapok által okozott szorongást, stresszt.
 • Mozogj! Legyen szó 20 perc kardióról, vagy egy kis sétáról. Szállj le egy buszmegállóval hamarabb, és sétáld le azt a pár percet – hidd el, csodákat tesz!
 • Kövesd a helyes táplálkozást – sok zöldség és gyümölcs, lehetőleg minimális előre csomagolt vagy fagyasztott étel.

Mindemellett próbálj meg kialakítani egy egészséges munka-magánélet egyensúlyt. Amikor csak lehet, a munkaidőd leteltével állj fel az asztaltól, és lehetőleg ne vállalj túlórát, ha nincs szükséged a plusz bevételre. Ne dolgozz az ágyadból, és legfőképp ne lefekvés előtt. Ilyenkor biztos találsz olyan emailt, ami miatt stresszelsz, és akkor oda a pihentető alvás!

Arra is figyelj oda, hogy reggel lehetőleg ne a telefonod legyen az első, ami a kezedbe kerül, hogy ne a munkával vagy a közösségi média olvasásával induljon reggel. Inkább meditálj 10 percig, egyél egy tápláló reggelit és idd meg a kávét, minthogy a telefonodon pötyögj. Hidd el, a tested meghálálja!

6.    Az önismeret alapjai: a gyengeségeid és erősségeid

Ahhoz, hogy az önismeretet, és az ezzel járó utazást megkezdhesd, először mindenképp szükséged lesz arra, hogy megismerd az erősségeidet és gyengeségeidet. Az egészséges énképed kialakításához, ami az önismeret célja, az szükséges, hogy felismerd a benned lakozó jó tulajdonságokat, és szembenézz azokkal a negatív tulajdonságaiddal, amikre nem vagy büszke.

Utóbbinál el tudod fogadni azokat, vagy pedig változtatni tudsz rajta. Ha például tudod, hogy türelmetlen vagy, akkor tudsz rajta változtatni azzal, hogy tudatosabban éled meg azokat a helyzeteket, amelyek türelmetlenné tesznek. Azzal is tudsz változtatni, ha folyamatosan kiteszed magad a várakozásnak: elkészíted a kávét, és vársz az elfogyasztásával, vagy direkt a hosszabb sort választod a pénztárnál, így tanulva türelmet.

Azt is érdemes megvizsgálnod, hogy mi az a tulajdonságod, amelyikre a legtöbb visszajelzést kapod. Lehet, hogy észre sem veszed, ha valójában rendkívül segítőkész vagy másokkal, pedig ez óriási erősségeddé válhat.

7.    Kérdezz meg valakit, hogy mit gondol rólad! Önismeret másik szemszögből

Ahhoz, hogy az önismeretet magas szinten űzd, mindenképp szükséged van mások véleményére. A pszichológiában a mai napig számtalan elmélet kering arról, hogy valójában kik is vagyunk mi magunk, melyik arcunkat mutatjuk a világnak, milyen közel állnak hozzánk a már említett felvett szerepeink.

Az 1800-as évektől kezdve a nagy pszichológusok, mint Mead és Cooley úgy gondolták, hogy az, ahogy mi látjuk magunkat, valójában nagyban attól függ, hogy mások mit gondolnak rólunk. Ezeket aztán magunkra öltjük, és tartósan beépülnek az énképünkbe. Éppen ezért különösen fontos, hogy meghallgassuk a hozzánk közelállók véleményét. Lehet, hogy valami újdonságot is mondanak, amit nem is gondoltunk volna magunkról.

Arra is érdemes számítani, hogy mások, számunkra bizonyos negatív tulajdonságokat pont ellenkezőleg, vagyis pozitívan értékelnek, így szélesítve a magunkról alkotott képet, és mélyítve az önismeretünket.

Összefoglalás

Az önismeret évezredek óta az ember fókuszában áll – gondoljunk csak az asztrológiára, a horoszkópokra, hiszen azok is választ próbálnak adni nemcsak a jövőre, de önmagunkra vonatkozóan is. Ha tudományosabb irányból közelítjük meg önmagunk megismerését, akkor pedig a pszichológia, legfőképp a személyiséglélektan középpontjában áll az ember személyiségének és természetének megismerése.

A fizikusok, a csillagászok, mind a helyünket keresték a világegyetemben, hogy miért is lettünk és merre is tartunk, így emberi mivoltunk alapja, hogy minél többet tudjunk magunkról.

Ahhoz, hogy elsajátítsuk és mélyítsük az önismeretet, ismerjük fel a fő motivációnkat, kérdezzünk meg másokat az alaptulajdonságainkról, a pozitívokról és negatívokról. Légy magaddal őszinte és hallgass a belső hangodra – az sosem hazudik.

Gondoskodj magadról és a testedről, legyen szó a bioritmusod megismeréséről és arról, hogy eleget pihenj, szórakozz, hidratálj, és tiszteld meg a testedet azzal, hogy helyesen étkezel és mozogsz. Vedd észre, milyen szerepeid vannak az életed különböző területein, és ismerd fel, hogy melyik ezek közül az, amelyik a legközelebb áll hozzád.

Ha kiegészítenéd önismeretedet, akkor mindenképp végezd el a már említett személyiségtesztet, ami valós képet ad magadról. Ne felejtsd el: egy személyiségteszt eredménye általában 80%-ban igaz rád, a maradék 20% pedig az egyéni különbségeket jelenti.

Az önismeret egy nagyon hosszú és rögös út, néha sikerrel, néha kudarcokkal kikövezve, de a legtöbbet magunkról tanuljuk, így nem szabad elhanyagolni.

Neked megy az önismeret? 🙂

Felhasznált szakirodalom

Kapcsolódó bejegyzések

Storytelling marketing? Ismerd fel, hogyan és mikor találkozol vele!

Storytelling marketing? Ismerd fel, hogyan és mikor találkozol vele!

A storytelling marketing nemcsak egy jól hangzó, így könnyen eladható menő kifejezés. Egy hihetetlenül értékes, hatékony, mérhető marketing eszköz, amely keretet ad a márkának. Mindent gyorsan, azonnal, teljesen automatizáltan és személytelenül, a digitális világban...

A jó kommunikáció 7 ismérve

A jó kommunikáció 7 ismérve

A kommunikáció folyamatáról még általános iskolában majd gimnáziumból tanultunk, így mindenkinek rémlenek azok a fogalmak, hogy adó, fogadó, kódolás, dekódolás. De azt nem tanították meg nekünk, hogy milyen is a jó kommunikáció, hogyan kell végezni, mik az ismérvei,...