Minden ember a boldogságra és a sikerre törekszik. Nagyon valószínű, hogy amikor megkérdezik: “Mi a célod az életben?” azt a választ adnád rá, hogy boldog legyél. Egyes napokon azonban ez a „kicsi és szerény” cél úgy tűnhet, hogy fényévekre van tőled.

Ez mindaddig így is fog maradni, ameddig nem tudod megváltoztatni a gondolkodásmódodat. Ez még akkor is igaz, ha lehetetlennek tűnik a dolgokat a szebbik oldaláról szemlélni. Valójában szinte 100%-ban képes vagy a gondolkodásmódod, így az életmódod formálására is.

John C. Norcross, a Changeology című könyvéhez készített kutatása szerint a környezetünk használatának technikája nincs eléggé kihasználva általunk. Azt állítja, hogy „az embereket annyira foglalkoztatja a belső gondolataik és érzéseik vizsgálata, hogy elhanyagolják a környezetük szinkronban tartását a céljaikkal.”

A legtöbben nem ismerjük fel a minket körülvevő környezetet, legyen az akár pozitív vagy negatív. Ez azért van, mert a rutinjaink, a szokásaink annyira belénk ivódtak az évek során, hogy szinte teljesen ezek alapján élünk. Ugyanazokat az ételeket esszük, ugyanazokkal az emberekkel töltjük az időnket, ugyanúgy dolgozunk, és tanulunk. Ezekből nehéz kizökkenteni magunkat, hacsak nem szánunk elég időt arra, hogy kicsit visszalépjünk és elmélkedjünk az életünkön, és azon, hogy mit miért is teszünk.

Szerencsére te is vissza tudod venni az életed felett az uralmat, így elkezdhetsz „szándékaid szerint” élni. A következő 10 létfontosságú tény segít megérteni a gondolkodásmódodat, így segítve azt, hogy a gondolataid felett a magad ura legyél. Ez valójában azt is jelenti, hogy a saját feltételeid szerint éled az életedet, tehát azokkal a szokásokkal és értékekkel, amik a legjobban szolgálnak téged.

10 tudományos tény, amely segít megváltoztatni a gondolkodásmódodat

Sokat hallhattad már azt a kifejezést, hogy „amit nem tudsz, az nem is árthat neked.” Ám, ez a kijelentés igen messze áll az igazságtól. Amit nem tudsz ugyanis az elmédről, vagyis azt például, hogy mi irányítja, és hogyan határozza meg az életedet, az igenis árthat neked. Sőt, talán azzal árthatsz magadnak a legtöbbet, ha ezt a dolgot nem ismered.

Daina Hazel, terapeuta is elmondta, hogy mennyire fontos és milyen nagymértékben képes megváltoztatni egy ember életét, ha „szándékosan” kezd el élni, vagyis visszaveszi a saját élete felett az uralmát. Éppen ezért bemutat 10 olyan tudományos alapú létfontosságú tényt, ami segít megérteni az elmédet és megváltoztatni a gondolkodásmódodat, hogy a saját feltételeid szerint, az értékeid alapján élhesd az életet.

1. AZ ELMÉD ÉS AZ AGYAD KÉT KÜLÖNBÖZŐ DOLOG

„Gondolkodom, tehát vagyok.” – Rene Descartes

Rene Descartes már évszázadokkal ezelőtt megkülönböztette az elmét (amelynek lényege a gondolkodás, a gondolkodásmód), és az agyat, de a tudósok között azóta is vita témája ez a kérdés.

Amiről már biztosan állíthatjuk, hogy igaz, az az, hogyha megkérnélek arra, hogy mutass az elmédre, majd, hogy mutass az agyadra, ugyanarra állna a mutatóujjad, ugye?

Agyad természetesen van, de mindemellett gondolkodnod is kell, így az elméről is beszélhetünk, ugyanis e nélkül biztosan nem fogsz tudni élni. Az elméd és a gondolkodásmódod felel a tudatodért, bár a tudósok még vizsgálják azt, hogy hol is van a határ az gondolkodásmód és az agy között.

Olivia Goldhill, egy tudományos esetekkel foglalkozó riporter, a következőket állítja. A klasszikus érvelések szerint az agy a fizikai „koncentrátum”, míg a gondolkodásmód pedig az idegsejtek tudatos terméke. Sőt, a növekvő számú kutatások, illetve azok bizonyítékai azt mutatják, hogy a gondolkodás messze túlmutat az agy fizikai működésén.

Mindezekből kifolyólag alapvetőnek tűnhet, ám mégis fontos tudatában lenni annak, hogy a gondolkodásmód egy olyan valami, amit nem korlátoz az agyad, hanem inkább egy sokkal erőteljesebb dolog annál. Vagyis ne vedd természetesnek azt, hogyan is gondolkodsz, hanem inkább kérdőjelezz meg mindent, amit csak tudsz.

2. A gondolkodásmódod fizikailag is megváltoztathatja az agyadat

„Eljött az ideje annak, hogy a tudomány szembesüljön azzal a súlyos ténnyel, hogy az irányított, illetve szándékos mentális tevékenység, vagyis a gondolkodás, egyértelműen és szisztematikusan megváltoztathatja az agy működését.” Ezt Jeffrey Schwartz, pszichológus állítja a The Mind and The Brain című könyvében.

Ez tulajdonképpen az jelenti, hogy a gondolkodásmódunk irányíthatja és befolyásolhatja a fizikai állapotunkat, így megváltoztathatja az agyi működésünket is.

Péládul sok olyan történetet hallhattál a világ minden tájáról, ami azt támasztja alá, hogy a koncentrált gondolatokkal, a gondolkodásmód megváltoztatásával alakítják például a beteg emberek a valóságot. Ezáltal képesek meggyógytani magukat, még az orvosaikat is meglepve.

Ez igaz lehet arra is, ha például valamitől nagyon félsz. Tegyük fel, hogy nagyon félsz sok ember előtt beszélni, előadást tartani. Mégis le szeretnéd küzdeni ezt a fajta félelmedet, mivel ez sokat dobna a személyiségeden, vagy esetleg a karriereden. Hidd el, hogy a gondolkodásmódod megváltoztatásával sikerülhet elérni a célodat, és leküzdeni azt, amitől tartasz.

Addig-addig kell elképzelned magadban, és nem utolsó sorban akarnod azt, hogy megvalósuljon a célod, amíg egyszer csak már nem fogsz félelmet érezni a nyilvános beszéddel kapcsolatban.

Érdemes a megfelelő szavakat is megtalálnod az adott helyzetre, amivel egyből pozitív lökést tudsz adni magadnak. Például, te nem izgulsz az előadás előtt, hanem izgatott vagy, hogy mindjárt sok ember előtt mondhatod el gondolataidat.

Egy idő után még az is előfordulhat, hogy kifejezetten élvezni és szeretni fogod azt, ha másoknak tarthatsz előadást, mivel, ha valóban meg akarod változtatni magadat, akkor képes leszel pozitívan tekinteni az új kihívásra.

Tehát gondold ki, hogy mi az, amin mindenképpen változtatni szeretnél az életedben. Lehet az akár egy magatartásforma, amit elhagynál, vagy egy berögzött meggyőződés, amit átformálnál. Le is írhatod, így könnyebb lesz arra koncentrálnod, hogy pontosan mit is szeretnél megváltoztatni magadban.

3. A gondolataid valójában nem tudják, hogy mi a különbség a valóság és a képzelet között

Képzeld el, hogy éppen egy jó hideg gin-tonikot készítesz egy szelet citrommal a poharadban. Jól nézd meg a fejedben előbukkanó képet a frissen felvágott, lédús citromról. Szagold meg, és vedd észre, hogy ez egy igazán zamatos citrom.

A savas lé csak úgy csepeg a vágódeszkára, amikor belevágsz. Majd ezek után képzeld el, hogy egyenesen beleharapsz a citromba. Csukd be a szemed, és érezd, ahogyan a friss gyümölcslé szivárog a szádba. Beindult a nyáltermelésed, igaz?

Ez egy nagyon egyszerű, de annál hatékonyabb demonstrációja annak, hogy gondolataid fizikai reakciót idézhetnek elő, mivel a gondolkodásmódod hatására az elméd tényleg úgy gondolja, hogy megettél egy citromot.

Most pedig gondolkozz el azon, hogy mit is művel veled olyankor az elméd, amikor bizonyos helyzetekben katasztrofális dolgokat idéz elő, vagy amikor folyamatosan újra élsz miatta bizonyos negatív eseményeket, és amikor a legrosszabb dolgokat ábrázolja.

Az elméd ugyanis nem tudja a különbséget. Olyan érzésed támad miatta, mintha valóban megtörténnének ezek a dolgok, és emiatt a tested ugyanúgy reagál. Így indulhatsz el könnyedén a kiégés folyamatán, ami nagyon rossz dolgokhoz vezethet. A kiégéséről itt írtam részletesen: Kiégés: Hogyan alakul ki, és mit tehetsz ellene?

Mike Tomlin, amerikaifutball-vezetőedző a következőképpen foglalta össze ezt az állítást. Ő azt mondja, hogy „ha nagyot akarsz álmodni, akkor annak az álomnak nagyon részletesnek kell lennie.”

Amikor pozitív állapotodban vizualizálod azt a helyzetet, amiben éppen szeretnél lenni, például az előadást, amit meg szeretnél tartani, vagy a beszélgetést, amit muszáj lesz lefolytatnod mondjuk a főnököddel, akkor a tested és az elméd úgy fog működni, mintha ez meg is történne. Ez lesz az alapja annak, hogyha eljön az ideje ezeknek a dolgoknak a valóságban is, akkor simán megcsinálod, mert lelkileg teljesen felkészültél rá.

Vagyis mindig képzeld el azt, amit szeretnél. Ezt gyakran tedd meg, és minden részletét kidolgozva ábrándozz, így a valóságban is könnyebben tudod majd venni az akadályt.

4. Az elméd nem mindig tudja, hogy mi a legjobb neked

A gondolkodásmódod nem mindig jó irányba tereli a gondolataidat. Sokszor érezheted, hogy akár magaddal is képes vagy konfliktusba keveredni. Sokszor más-más érzés fog el azzal kapcsolatban, hogy mi az, amit meg akarsz csinálni, illetve, hogy milyen gondolataid támadnak ezzel összefüggésben.

Például, ha szeretnél kapcsolatot építeni, barátkozni más emberekkel, és jól érezni magadat mondjuk a csoportos beszélgetések során, az elméd, vagyis a gondolkodásmódod lehet folyamatosan próbál ettől távoltartani téged, mert azt feltételezi, hogy egy fájdalmas élmény lesz számodra.

Ennek az az oka, hogy valószínűleg gyerekkorodban volt egy rossz élményed hasonló helyzetben, így a gondolataid egy intenzív szorongást váltanak ki azért, hogy figyelmeztessenek téged erre, és segítsenek elkerülni az újabb csalódást.

Tehát ilyen esetben egy rossz meggyőződés vezérli a gondolataidat, ezért tulajdonképpen ez a fajta gondolkodásmód irányítja a cselekedeteidet és tetteidet, így egy félénk emberré formálva téged, aki fél nyitottnak lenni, és például egy előadást megtartani.

Az elméd feladata ugyanis az, hogy távol tartson téged a lelki sérülésektől és fájdalmaktól, azonban csak az előnyödre válhat az, ha néha elrugaszkodsz a korábban megtapasztalt dolgaidtól, és elképzeled azokat, amiket igazán szeretnél megtenni, így „biztonságban leszel” az új dolgok kipróbálása közben is.

Érdemes megkeresned az ellentmondásokat a fejedben. Olyan dolgoknak nézz utána magadban, amiket meg szeretnél tenni, de a komfortzónádon kívül esnek, viszont az a célod, hogy az is az életed része legyen.

5. A gondolkodásmód megváltoztatása évekbe telik

A „beszélgetésterápia” sokkal hosszabb ideig tarthat, ha a kommunikáció nem a leghatékonyabb agyhullám-frekvencián történik.

A negatív meggyőződéseket és szokásokat a tudatalattink tárolja így, ha azonos frekvenciára (alfa és theta agyhullámokra) kapcsolunk, akkor hatékonyabban formálhatjuk a gondolkodásmódunk ezen részét. Így gyorsabban ragadhatnak meg azok a dolgok amiket akarunk, és amikor irányítani tudjuk, akkor olyan válaszokat is kaphatunk, amikhez a tudat szintjén nem férhetünk hozzá.

Tehát, érdemes azzal foglalkoznod, hogy megnyitod a tudatalattidat valamilyen módszerrel, legyen szó akár meditációról, vagy akár hipnoterápiáról.

6. Az elméd inkább a negatív dolgoknak fog hinni, mint a pozitívaknak

Ha még soha nem is hallottál a negatív elfogultságról, kétségtelen, hogy megtapasztaltad már annak hatásait. Emlékezz vissza például arra, amikor valaki azt mondta neked, hogy egy másik embertől rosszakat hallott rólad. Annak ellenére, hogy aznap sokkal több pozitív dolgot tettél, vagy számos bókot kaptál, nehéz feladatnak találtad azt az egyetlen negatív dolgot kiverni a fejedből, ugye?

Ez persze nem egy egzakt tudomány, de az biztosnak tűnik, hogy az elmédnek sokkal több pozitívumra van szüksége ahhoz, hogy ellensúlyozni tudja a negatívumokat.

Érdemes aktívan dolgoznod a pozitív megerősítésekért, ha negatív megjegyzéseket hallasz, vagy ha negatív gondolatok jönnek elő a fejedben.

Tisztában kell lenned azzal, hogy meg tudod fordítani a gondolataidat, így megváltoztatva a gondolkodásmódodat, de az elméd mindig a negatív irányba húz, így ezt a képességet mindenképpen gyakorolnod kell.

7. Az elméd elhiszi azt, amit mondasz neki

Az, hogy az elméd elhiszi azt, amit mondasz neki, tulajdonképpen eléggé magától értetődő. Ha azt mondod magadnak, hogy értéktelen vagy buta vagy, akkor az elméd ezt el fogja hinni, és e szerint irányítja majd a gondolataidat is.

Ha azonban azt mondod magadnak, hogy nyugodtnak érzed magad, szeretsz magabiztos lenni, és bármilyen kitűzött célt képes vagy elérni, akkor ezt is el fogja hinni. Persze, ezt a már említett negatív elfogultság miatt gyakrabban kell hallania ugyebár, így érdemes odafigyelned arra, hogy legalább kétszer, de jobb esetben ötször annyi pozitív megerősítást kapjon az elméd tőled, mint negatívat.

A jövőben kezdj el nagyon komolyan odafigyelni arra, hogy milyen szavakat, és hogyan mondod azokat magadnak minden egyes nap. Döntsd el, hogy ki is szeretnél lenni valójában. Mondd azt magadnak, hogy pontosan az vagy, aki lenni akarsz, majd figyeld meg, hogyan változol pozitív irányba.

8. A hiedelmeid gyakran irracionálisak és ártalmasok

Tudtad, hogy amikor egy gyermek családon belüli erőszakot tapasztal, akkor az agya hasonló tevékenységi mintákat tárol, mint a háborúban harcoló katonáké? Ha gyermekként traumát, megfélemlítést, fizikai vagy verbális bántalmazást szenved el valaki, akkor valószínű, hogy a tudatalattid irracionális hidelmeket alkotott, mielőtt a logikai elme kifejlődött volna, és ha nem szab gátat ezeknek a hiedelmeknek, akkor egész életében irányíthatják őt.

Amikor azonban beazonosítod, racionalizálod és újra szembesíted magad ezekkel a meggyőződésekkel, akkor képes vagy megváltoztatni azokat. Azonban, ha felnőttként nem teszed meg ezeket, akkor azt kockáztatod, hogy az életedet olyan dolgok alapján fogod leélni, amik a fiatalabb önmagadat bántották.

Formáld át ezeket az eseményeket, akár egy terapeuta segítségével, vagy írd ki magadból az egészet, hogy valóban elkezdhesd megkérdőjelezni és ésszerűsíteni azt, amit igaznak hiszel.

9. Az elménk szerint a már ismert dolgok az alapértelmezettek

A megszokás teremtményei vagyunk. Mindig szeretjük inkább azt csinálni, amit már tudunk, és szinte biztosak vagyunk abban, hogy képesek vagyunk rá. A bizonytalanság és az ismeretlen ugyanis kényelmetlen számunkra. Ilyen például egy járványhelyzet is.

Vannak olyan esetek azonban, hogy egyáltalán nem jó neked az, ami már ismerős számodra. A megszokott étkezési szokások, a negatív gondolkodásmód, ami berögződött, az önszabotázs, a szorongás, a dolgok túlreagálása… Mindezeket a dolgokat szokásból tesszük, de nem feltétlenül azért, mert meg is szeretnénk ezeket tenni.

A jó hírem az, hogy az ismerős dolgokat is képes vagy ismeretlenné tenni. De azok az új szokások, amikhez valóban ragaszkodunk, az identitásunk szintjén keresendőek. Vagyis nem ostorozhatod magad azért, mert nem tudtál lefogyni 10 kg-ot annak ellenére sem, hogy ezt korábban eltervezted, ha nem azonosulsz azzal, hogy fitt és egészségesen táplálkozó emberként akarj élni. Azonosulnod kell azzal, akivé próbálsz válni, különben nem fog menni.

Figyeld meg magadat egy egész napon keresztül. Vizsgáld meg, hogy a dolgokat, amiket teszel, azért csinálod-e, mert akarod, vagy azért mert könnyűek és mindig ezt tetted a múltban. Keress nyomokat, különösen akkor, ha szomorúnak, dühösnek vagy bosszúsnak érzed magadat egy olyan dolog után, amelyet elfogyasztottál, mondtál vagy tettél.

10. A gondolataid nem egyenlők veled

Eckhart Tolle fogalmazta meg nagyszerűen, aki az A New Earth című könyvében írta a következőket: „Ahelyett, hogy a gondolataid és az érzelmeid lennél, te legyél mögöttük a tudatosság.”

Gondolj csak bele az előző tények alapján, amiket megismertél az elmédről és a gondolkodásmódodról, hogy most már tisztában vagy azzal, hogy az elméd elhiszi azt, amit mondasz neki, és a gondolataid fizikailag befolyásolhatják és alakíthatják az egész valódat. Ha észreveszed a gondolataidat, hagyd őket ki-be folyni az elmédből, és csak azokat tartsd benn, amik segítenek.

Azokat pedig engedd el, amik nem. Így elérheted, hogy a gondolkodásmódodat olyan szinten tudod befolyásolni és irányítani, amire csak nagyon kevesen képesek. Tudatosítsd magadban, ha negatív gondolataid támadnak, és gyakorold azok elengedését, vagy csak vedd észre őket, és ne engedd az elmédnek, hogy elhiggye őket és reagáljon rá.

Összefoglalás

A legfontosabb a gondolkodásmódod megváltoztatásának terén az önismeret és az önfejlesztés. Ismerned kell önmagadat, az elmédet, a gondolataidat és a tested reakcióit, tehát azt, hogy mikor, miért válaszol úgy egy gondolatra, ahogyan éppen az adott pillanatban teszi.

Csak ezek megismerésével lehetsz a magad ura az életben, e nélkül ugyanis a gondolkodásmódod igen rossz irányt vehet, és a tudatalattidban rejtőző, múltbéli események formálják majd a jövőbeli életed is. Ezt te sem szeretnéd, ugye?

Az természetes, hogy boldog életet szeretnél élni, és el kell hinned, hogy ezt akkor is elérheted, ha ebben a pillanatban még igencsak távolinak tűnik. Képes vagy formálni a gondolataid útján az életedet is. Nem szabad hagynod, hogy a megszokott dolgok irányítsanak. Ebből a körforgásból minél hamarabb szükséges kiszállnod, amiben a tudatosság nagy segítségedre lesz.

Ne felejtsd el, hogy nem vagy felelős a negatív dolgokért, amelyeket hallottál, láttál vagy tapasztaltál, de mindenképpen felelős vagy azok megváltoztatásáért. Ha olyan dolgok ragadnak meg a fejedben, amik nem válnak a hasznodra, akkor az máris rossz irányba téríti el az életedet.

Remélem, hogy a felsorolt 10 pont, rávilágít arra, hogy mik azok a teendők, amikre érdemes időt szánnod, illetve, hogy mik azok a szokások, amiket el kell hagynod, vagy át kell formálnod. Ha megfogadod ezeket a tudományosan alátámasztott tényeket, akkor biztosan a hasznodra válnak, és a segítségedre lesznek a gondolkodásmódod átformálásban is.

Te hogyan szoktad befolyásolni a gondolataidat? Van egy jó módszered, ami bevált? Írd meg kommentben!

Felhasznált szakirodalom

https://qz.com/866352/scientists-say-your-mind-isnt-confined-to-your-brain-or-even-your-body/

https://qz.com/author/ogoldhillqz/

https://www.psychologytoday.com/au/blog/what-mentally-strong-people-dont-do/201611/7-ways-use-your-mind-strengthen-and-heal-your-body

https://books.google.com.au/books?id=u0FQAwAAQBAJ&pg=PT291&lpg=PT291&dq=mind+doesn%27t+know+the+difference+between+real+joe+dispenza&source=bl&ots=0OdG97TxzT&sig=ACfU3U0eTuCRJgzfDiRYPSZxxIUP9MXuTA&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwiEiu2P6PDpAhWRyzgGHSa5B-4Q6AEwDXoECAkQAQ#v=onepage&q=mind%20doesn’t%20know%20the%20difference%20between%20real%20joe%20dispenza&f=false

https://marisapeer.com/how-to-control-your-thoughts-rules-of-the-mind/

https://www.psychologytoday.com/au/blog/the-athletes-way/201504/alpha-brain-waves-boost-creativity-and-reduce-depression#:~:text=Increasing%20alpha%20brain%20waves%20can%20stimulate%20creativity%20and%20minimize%20depression.&text=Neuroscientists%20recently%20made%20a%20correlation,symptoms%20and%20increase%20creative%20thinking.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181022172959.htm#:~:text=The%20entrainment%20of%20theta%20brain%20waves%20with%20a%20commercially%20available,in%20the%20journal%20Cognitive%20Neuroscience.

https://www.lifehack.org/869079/how-to-stop-being-negative

https://marisapeer.com/how-to-control-your-thoughts-rules-of-the-mind/

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111205140406.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440575/

https://jamesclear.com/habits

Kapcsolódó bejegyzések

Storytelling marketing? Ismerd fel, hogyan és mikor találkozol vele!

Storytelling marketing? Ismerd fel, hogyan és mikor találkozol vele!

A storytelling marketing nemcsak egy jól hangzó, így könnyen eladható menő kifejezés. Egy hihetetlenül értékes, hatékony, mérhető marketing eszköz, amely keretet ad a márkának. Mindent gyorsan, azonnal, teljesen automatizáltan és személytelenül, a digitális világban...

Önismeret: Így ismerd meg jobban magad!

Önismeret: Így ismerd meg jobban magad!

Az önismeret életünk legnagyobb kihívása, amivel először kamaszkorunkban szembesülünk. Akkor rengeteg kérdés merül fel bennünk egyszerre, amire próbáljuk azonnal (a kamaszkori hirtelen temperamentumunkkal) megtalálni a válaszokat. Bár az egész életünket végigkíséri...