Szeretnél a saját magad ura lenni és megvalósítani az álmaidat?

Akkor ehhez valószínűleg a legjobb irány, ha indítasz egy saját vállalkozást. Az úton elindulni azonban nehéz, hiszen több mindenre is szükséged van hozzá, ráadásul még a cég formájának megválasztására is több lehetőséged is van. Ebben a cikkben igyekszem segítek neked abban, hogyan érdemes elindulnod, és cégalapítás során melyik vállalkozási formát érdemes választanod.

Gondolkoztál már azon, hogy szeretnél kilépni a mindennapi körforgásból? Szeretnéd végre azt csinálni, amit szeretsz? Ha a válaszod igen, akkor szinte biztos, hogy egy saját cég alapítása is megtalálható az érdeklődési körödben.

Amennyiben úgy gondolod, hogy nem tudod a maximumot teljesíteni az életedben, úgy, hogy közben másnak dolgozol, akkor érdemes lehet vállalkozást indítanod. Ez azonban nem csupán annyit jelent, hogy bejegyzésre kerül a neved alatt egy cég, majd felveszel alkalmazottakat és innentől minden simán megy. Nagyon nem így működik!

A vállalkozásod sikere nem azon múlik, hogy milyen cégforma keretein belül végzed az adott tevékenységet. Viszont egy nagyon fontos téma, mivel egy jó választás rendkívül megkönnyítheti a jövőbeni teendőidet.

Ahhoz, hogy az elsőre rémisztően hangzó cégalapítást megtedd, először neked is tanulnod kell. Meg kell tudnod, hogy mi is szükséges ahhoz, hogy vállalkozóvá válj, és csak ezek után érdemes létrehoznod vállalkozást.

Cégalapítás: Mi kell ahhoz, hogy vállalkozóvá válj?

A cégalapításnak több típusa létezik, így ezeknek persze más-más útja is van. Nyilvánvaló, hogy egy költöztető cég alapítása során nem ugyanazt az utat fogod majd bejárni, mintha például egy lakberendező vállalkozást indítanál, vagy csak a szellemi termékedből élnél meg. Vannak azonban azonos, vagy közel hasonló lépések, amit minden embernek meg kell tennie, akik vállalkozóvá szeretnének válni.

Ezeket az általános lépéseket négy részre bonthatjuk.

1. Keresd meg, hogy mivel szeretnél foglalkozni!

Sokan tudják, hogy vállalkozni szeretnének, mert elegük van az alkalmazotti létből, mégsem tudják, hogy mivel foglalkozzanak. Gyakran egyébként azzal kapcsolatos lesz a vállalkozás témája, amivel egyébként is foglalkoztál, de mégis a magad ura lehetsz.

Ez ugyebár a tapasztalatra épül. Amennyiben például sokat dolgoztál egy étteremben, akkor belátsz a kulisszák mögé, így már sokkal több tudásod van az étterem működésével kapcsolatban, mint másoknak. Ugyanez igaz arra, ha például asztalosként dolgoztál egy építőipari cégnél, akkor már előnnyel indulsz, ha ebben az irányban szeretnél vállalkozni.

Azt is figyelembe kell venned, hogy általában egy vállalkozás az első időkben nem termel túl sok pénzt. Éppen ezért, ne ez legyen az elsődleges motivációd a cégalapítás során és a későbbiekben sem. Mindenképpen olyan tevékenységet válassz, amit szeretsz csinálni, így könnyebb lesz fenntartani a motivációdat a nehezebb időkben is.

2. Térképezd fel a piacot!

Ha megtaláltad a megfelelő tevékenységet, akkor fel kell térképezned annak piacát. Elemezned kell a kereslet-kínálat területét.

Maradjunk megint az éttermes példánál. Tegyük fel, hogy szeretnél egy éttermet nyitni a városban, ahol élsz. Keresd meg a válaszokat az alábbi kérdésekre:

 1. A többi étterem sikeres a városban?
 2. Van hasonló étterem a környéken?
 3. Milyen az emberek árérzékenysége az adott helyen? Megengedhetik maguknak, hogy egy felső kategóriás étteremben vacsorázzanak, vagy inkább egy aranyos kis vendéglő vendégkörét tudnád inkább kialakítani?

Többek közt az ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre való válasz megtalálása az, ami elengedhetetlen a későbbi sikereidhez. Érdemes ötletelned, kikérned másoknak is a véleményét, és többször is visszatérned ezekhez a kérdésekhez.

3. Képezd magad!

Bár tanulni nem csak főiskolán vagy egyetemen lehet, a Kauffmann Alapítvány felmérése szerint a megkérdezett cégalapítók 95%-ának legalább főiskolai, 47%-ának pedig annál is magasabb végzettsége van.

Persze, ez is függhet üzletágtól is, tehát nem minden a diploma, de az biztos, hogy a sikerhez, ha nem is egyetemen, de tanulni kell. Energiát és időt kell belefektetned abba, amit csinálsz, hogy később a sikeres legyél.

Mindenkinek érdemes elsajátítania azt a gondolkodásmódot, hogy élethosszig fog tanulni, ami a vállalkozóknál különösen fontos. A gazdasági környezet egyik pillanatra a másikra meg tud változni, így sokszor nem elég a sikerhez az, amit már tudsz, folyamatosan tanulnod kell.

4. Szépen lassan építsd fel a vállalkozásodat!

Ne várd, hogy egyik napról a másikra sikeres lesz a vállalkozásod. Ez rengeteg tanulást, munkát és időt igényel, de annál boldogabb leszel majd, amikor egyre több nyereséget fog termelni neked.

Ne siess el semmit, ugyanis egy vállalkozás felépítésénél nem szabad kihagyni, már az ötlet megfoganásától, a cégalapításon keresztül, a siker eléréséig, egy lépést sem.

Ahhoz, hogy ezeket meg tudd valósítani, a saját magad fejlesztésére is szükséged lesz. Mutatok pár olyan fejleszthető készséget, ami előre visz téged a vállalkozóvá válásban.

10 készség, amire szükséged van vállalkozóként

Érdemes lehet megvizsgálni, hogy a már sikeres vállalkozók milyen készségeiknek köszönhetik az elért eredményeiket. Most bemutatok neked 10 olyan készséget, ami szükséged lesz. Ne aggódj, ha még nem tökéletesek nálad a felsoroltak, kivétel nélkül mindegyik fejleszthető.

#1 Kommunikáció

Minden vállalkozónak tudnia kell hatékonyan kommunikálni. Ez független attól, hogy egy egyéni vállalkozásba fogsz, vagy inkább társas vállalkozásban gondolkodsz.

Egy vállalkozó számára elengedhetetlen az, hogy megfelelően tudjon kommunikálni az alkalmazottakkal, a befektetőkkel, az üzleti partnerekkel, a hitelezőkkel, a társakkal vagy a mentorokkal. Ha nem tudod megfelelően kommunikálni a vállalatod értékét, akkor bizony kevés eséllyel leszel sikeres abban, amibe belefogtál.

A kommunikáció minden formájára szükséged lesz majd vállalkozóként. El kell sajátítanod a személyes beszélgetések, a csoportos beszélgetések, az írásos kommunikáció, és az online üzenetek titkát is.

#2 Értékesítés

Ez a készség tulajdonképpen kéz a kézben jár a kommunikáció készségével. Egy vállalkozónak például tudnia kell azt az értékesítési kommunikációt, hogy meggyőzzön a vállalkozási ötletéről egy potenciális befektetőt. A terméket vagy szolgáltatást, amit nyújt, el kell adnia az ügyfeleknek. Ez is az értékesítési kommunikáción múlik.

Ha képes vagy hatékonyan kommunikálni az értékesítésben, akkor több vásárlód lesz. Kezdetben szinte biztos, hogy te leszel egyszemélyben minden a vállalkozásodban, tehát az értkesítő is. Tehát, az értékesítési ismereteid mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy bizonyítani tudd a vállalatod értékét minden érdekelt fél számára, legyen az a vállalaton kívül vagy belül.

#3 Fókusz

A sikeres vállalkozóvá váláshoz nem egy egyenes út vezet. Ezen az úton lesznek emelkedők és lesznek lejtők is bőven. Lesz részed sikerekben, de kudarcokban is. Akkor is a célodra kell tudnod összpontosítani, amikor nehézségekbe ütközöl.

#4 Tanulj!

Ahhoz, hogy vállalkozóvá válj, mindenképpen szükséged lesz arra, hogy legyen benned tanulási vágy, ugyanis rengeteg mindenre lesz szükséged, amit még lehet, hogy nem tudsz. Muszáj lesz tanulnod, így rá kell tudnod venni magad arra, hogy új információkat szívj magadba.

#5 Szánj időt a vállalkozásodra!

Nem szabad belenyugodnod abba, hogy a cégalapítás megtörtént, a vállalkozásod elindult. Mindig kell elég időt szánnod arra, hogy tudd, mi is történik a vállalatoddal pontosan, valamint a fejlesztések is rendkívül időigényesek lesznek.

#6 Legyen tartalékod!

Sok vállalkozás nem folyamatosan, egyenletesen termeli a profitot, hanem inkább kevesebbszer egy nagyobb bevételt tud elkönyvelni. Mindig legyen tartalékod, hogy az olyan helyzetekben is tudj mihez nyúlni, amikor éppen nincs bevételed. Érdemes a működési költséged legalább ötszörösét félretenned. Persze, az vállalkozásfüggő, hogy mennyit érdemes tartalékba eltenned, de első célnak biztosan megfelel neked is.

#7 Találd meg a Miérted!

Anélkül, hogy tudnád, hogy miért csinálod azt, amit csinálsz, nehéz lesz motiváltnak maradnod. Éppen ezért szükséges tisztáznod magadban ezt a kérdést, és megtalálnod a „miértedet”. Tisztázd magadban, majd emlékeztesd magadat gyakran, hogy miért is csinálod azt, amit csinálsz.

#8 Foglalkozz az egészségeddel!

Az, hogy a saját főnököd vagy vállalkozóként, azt is jelenti, hogy még nagyobb felelősséggel tartozol a saját egészségedért. Iktass be az életedbe valamilyen rendszert, ami tartalmaz testmozgást, edzést, valamint az egészséges táplálkozásról se feledkezz meg. Így aktívabb is maradsz, és több energiát tudsz a munkádra fordítani.

#9 Légy rugalmas!

A rugalmasság alatt itt azt értem, hogy ne csak a saját fejed után menj mindig. Próbálj meg alkalmazkodni az aktuális gazdasági trendekhez, és az ügyfeleid igényeihez. Legyél nyitott mások ötleteire is, ne menj mindenáron a saját fejed után.

#10 Találd meg az egyensúlyt!

Rengeteg vállalkozó munkamániássá válik, hiszen úgy tekintenek a vállalkozásaikra, mint a gyermekükre. Ezzel nincs is gond alapvetően, de legyen időd másra is. Fordíts időt a családi összejövetelekre és a kikapcsolódásra is. Ez szintén jó hatással lesz a munkádra.

Mi a helyzet ma a vállalkozásokkal hazánkban?

Mielőtt nekifogsz az ötleteid megvalósításának, érdemes körbenézni a piacon. Kezdetben ezt megteheted a vállalkozások statisztikájával, amit a ksh.hu oldalon is megtalálhatsz. Mérd fel, hogy az előző években mi az, amiből sokat alapítottak, esetleg mi az, ami viszont már nem igazán trendi.

forrás: KSH

Jól látszik a diagramon, hogy a vállalkozások száma összességében emelkedő tendenciát mutat. 2019-ben 36.943 vállalkozással több volt bejegyezve az azt megelőző évhez képest.

Leolvasható az is, hogy a 2019-es év végén a vállalkozások csaknem 92%-át a társas-és önálló vállalkozások tették ki. Mindemellett az önálló vállalkozások részaránya is növekedett a társas vállalkozásokhoz viszonyítva.

forrás: KSH

2019-ben szinte az összes főbb ágazatban növekedett regisztrált vállalkozások száma, de a legerősebb növekedés az építőiparban és az információszolgáltatásban volt tapasztalható.

forrás: KSH

Bár a vállalkozások végelszámolása és felszámolása évről évre csökken, – így volt ez az előzőző évben is – a kényszertörlés emelkedő tendenciát mutat. Összefoglalva, 36.943 újonnan regisztrált vállalkozásra 40.508 olyan vállalkozás jutott, ami végelszámolás, felszámolás vagy kényszertörlés keretei között szűnt meg.

Ez azonban nehogy kedvedet szegje, ugyanis ahogyan azt már korábban is kifejtettem, egy sikeres vállalkozás elindításához nem csupán egy cégalapítás szükséges.

Cégalapítás: A vállalkozásod elindítása 10 lépésben

Sokan, akik eltervezik, hogy vállalkozást indítanak, tudják, hogy mit akarnak, viszont azt még nem igazán, hogy hogyan. Pedig ebben rejlik a titok, hogy sikeres vállalkozást indíthass. Addig, ameddig ezt nem tudod, az indítás nagyon nehéznek tűnhet. Viszont amint eltervezed, megtudod a „hogyan-t”, és máris könnyebb dolgod lesz.

#1 Készülj fel!

Nyilván már megfogant a fejedben, hogy vállalkozni szeretnél. Először is készülj fel arra, hogy te ezt szeretnéd megvalósítani. Nézz utána például a vállalkozás indítás feltételeinek, vagy, hogy milyen eszközökre lesz szükséged. Ez még nem a legtüzetesebb tervezési szakasz, csupán azért van erre szükség, hogy tisztában legyél az alapokkal.

#2 Először magadat fejleszd!

Nem győzőm elégszer hangsúlyozni, hogy először magadat kell megismerned, majd a készségeidet fejleszteni, ezután lehetsz a legsikeresebb. Tanulj, és fektess nagy hangsúlyt a különböző készségeid fejlesztésére. Legyen szó például a döntéshozó-, vagy akár a problémamegoldó képességedről. 

#3 Ötletelj!

Az ötlet a vállalkozásod alapja. Anélkül nyilvánvalóan elindítani sem tudod. Tehát, ha az ötleted rossz, akkor az egész alapja is rossz lesz a vállalkozásodnak. Viszont hiába van egy jó ötleted, ha a vállalkozásodat nem jól kezeled.

Tehát, a sikerhez kell egy olyan ötlet, amivel elindíthatod a cégalapítást, és amivel értéket tudsz adni a leendő vásárlóidnak, akik ezért hajlandók is fizetni, illetve az egész vállalkozást is jól kell kezelned ahhoz, hogy végül profitot termeljen neked.

#4 Térképezd fel a piacot!

Ha megvan az ötlet. amivel vállalkozni szeretnél, nagyon alaposan végezned kell egy piackutatást. Nézd meg a konkurenseidet, a célcsoportodat, és azok pontos igényeit. Mi az, amiben te más tudnál lenni? Mi az, amiben te többet tudnál nyújtani, mint a konkurensek? Miért téged, a te cégedet válasszák a vevőid? Amíg erre nincs válaszod, nem érdemes még a cégalapítást sem elkezdened.  

#5 Készíts üzleti tervet!

Az üzleti terv tulajdonképpen a vállalkozásod jövője, amit papírra vetsz. Ez tartalmazza azt, hogy mit és hogyan szeretnél a vállalkozásodban, illetve, hogy mikorra szeretnéd elérni a kitűzött céljaidat. Az üzleti terv mellett természetesen akár annak részeként, vagy külön, de pénzügyi tervet is szükséges lesz készítened.

Itt kiderül, hogy mely dolgokat miből fogod fedezni: kezdeti tőke, bevétel, kiadás, költségek, profit… Ebben segít a következő kalkulátor, amit ide kattintva tudsz letölteni.

Mindenképpen kérdezd meg magadtól az alábbiakat, és azok alapján lépj tovább cégalapítás létráján:

 • Mi lesz a fő tevékenysége a vállalkozásodnak? Kereskedni, termelni fogsz, esetleg valamilyen szolgáltatást nyújtasz majd?
 • Szükség van a tevékenységedhez különböző engedélyekre?
 • Egyedül, vagy társakkal szeretnél vállalkozni?
 • Mekkora összeget tudsz már az indulásnál ráfordítani a vállalkozásra?
 • Milyen és mekkora bevételed lesz? Ez rendszeresen fog befolyni, vagy időszakosan?
 • Milyen költségeid lesznek? Ezek egyszeri vagy folyamatos kiadások?

#6 Vágj bele! – jöhet a tartalom!

Elkezdheted gyártani a tartalmakat. Ez alapján fog megismerni a célközönséget. Tehát, a tartalmaiddal minél több ember érdeklődését felkelted, annál többen fognak tőled vásárolni, legyen szó akár termékről, akár szolgáltatásról.

Fontos, hogy ezek hasznos tartalmak legyen, amelyekkel akár teljesen ingyenesen találkozhatnak a leendő vásárlóid. Ezzel tudsz bizonyítani a számukra, hogy valóban jó helyen járnak, és nyugodtan elkölthetik nálad a pénzüket, hiszen megbízhatnak benned.

#7 Vágj bele! – jöhet a termék/szolgáltatás!

Elkészítheted a termékedet vagy szolgáltatásodat, vagyis kialakíthatod az értékajánlatodat. Az ugyanis korántsem elég, hogy egy jó termékkel rukkolsz elő, fontos ugyanis, hogy a célközönséged is annak lássa, és valóban megoldja egy problémájukat, vagy egy valós szükségletet elégítsen ki.

#8 Válaszd ki a neked legmegfelelőbb vállalkozási formát!

Ez az a pont, amikor ki kell választanod, hogy milyen formában szeretnéd megalapítani a vállalkozásodat. Alapíthatsz céget, de egyéni vállalkozóként is elindulhatsz. A lényeg, hogy tekintsd át, hogy melyikhez mire van szükség, illetve, hogy a te termékedhez vagy szolgáltatásodhoz melyik illene a legjobban. Nézd meg, hogy melyik mennyi költséggel jár, milyen adókötelezettségeid keletkeznek, és milyen szabályoknak kell megfelelned.

#9 Keress fel egy ügyvédet!

Ma már az elektronikus cégeljárás keretében akár egy nap alatt is megteheted a cégalapítást, de mindenképpen szükséged lesz egy ügyvédre, valamint egy adótanácsadóra vagy könyvelőre.

A társasági szerződés, alapító okirat csak akkor lesz hatályos, ha ügyvéd ellenjegyzi azt, a létesítő okirat esetében azonban közjegyzői okiratba való foglalás is elegendő. Az így elkészült iratokat elektronikus formában szükséges benyújtani az illetékes cégbírósághoz. Ezek után meg kell várnod a cégbíróság döntését.

Adatok, amiket biztosan tudj az ügyvédnél:

 • a vállalkozásod nevét,
 • a vállalkozásod leendő székhelyét, illetve telephelyét,
 • a székhely és telephely helyrajzi számát,
 • a fő tevékenységi körödet,
 • és a leendő vagyoni betét összegét.

Mindenképp keresd fel ezeket a szakértőket, ne sajnáld a pénzt, mert annak az összegnek, amibe kerül egy-egy tanácsadás, bőven a sokszorosát fogják neked visszahozni. Az egyik barátom jut erről eszembe, aki nagyjából két éve vállalkozik, és nem volt megelégedve a könyvelőjével.

Lecserélte őt, és ugyan az új könyvelő havi közel 10.000 forinttal többe kerül, de már az első évében több, mint 3 millió forint maradt a barátom zsebében úgy, hogy nem „trükközésről” van szó, „csupán” érti a dolgát, és jó a szakmájában az új könyvelő.

#10 Szerezz ügyfeleket!

Ha már a cégalapítás bonyodalmain túl vagy, akkor elkezdhetsz ügyfeleket szerezni. Sőt, akár már előtte is tesztelheted a piacodat nyugodtan. Csak úgy, maguktól az ügyfelek nem fognak téged megtalálni. Legalábbis, maximum csak nagyon kevesen. Neked kell megszerezni őket. A marketing is tanulható, képezd magad ezen a téren is!

Cégalapítás: Milyen vállalkozási formák közül választhatsz?

Mindent átnéztünk, hogy mi szükséges a vállalkozáshoz, úgyhogy most már érdemes áttekintened, hogy milyen vállalkozási formák léteznek, illetve ezek előnyeivel és hátrányaival is megismerkednek.

Ezek alapján megtudhatod, hogy neked, és a vállalkozásodnak melyik lehet a legmegfelelőbb forma, így nem fog csalódás érni. Ahhoz, hogy ezeket részletesen tanulmányozd, fontos tisztázni az adózási formákat:

 1. Bevétel alapú elszámolás: a bevételeid alapján adózol. Ilyen például a KATA.
 2. Tételes költség elszámolás: a bevételed és a költségeid függvényében alakul a befizetendő adód. Ehhez az összegyűjtött számláid szükségesek. Ilyen például a Kft, vagy a Bt. is.

Korlátolt felelősségű társaság, Kft.

Ez a fajta vállalkozási forma jellemzően üzleti partner alapon jön létre. Nincs megszabva, hogy hányan alapíthatják meg. Alapvetően nagyobb beruházást, illetve magasabb induló költséget igénylő vállalkozásoknál lehet célszerű a Kft. alapítása, valamint ha várhatóan magasabb forgalommal fog működni a vállalkozás.

A Kft. alapításához egy minimum 3.000.000 forintos törzstőke szükséges. Ezt azonban alkothatja egy úgynevezett nem pénzbeli hozzájárulás is: az apport. Az apport lehet szinte bármilyen olyan eszköz, amire a vállalkozásodnak szüksége van, te korábban már beruháztál rá, és a vállalkozásod tulajdonába helyezed.

Könnyítésként a társasági szerződés tartalmazhat olyan kikötést is, hogy a törzstőke (ha az pénzbeli hozzájárulás) felét kell a tagnak alapításkor a Kft. rendelkezésére bocsátani, tehát csak másfél millió forintot. Majd egy éven belül ismét elő kell teremtened másfél millió forintot.

Egyszemélyes Kft.

Létezik azonban az Egyszemélyes Korlátolt Felelősségű Társaság is. Ebben az esetben a cégalapításhoz elegendő 1.500.000 forint törzstőke is. A további 1.500.000 forintot egy éven belül kell befizetned. Az apportot pedig kötelező a cégalapításkor teljes egészében a társaság rézére bocsátani.

Itthon egy Kft. az emberek által jóval kedvezőbb megítélésű, mint például egy egyéni vállalkozás, esetleg egy betéti társaság. Ez azért érdekes, mivel az utóbbi kettő esetén a tag a saját vagyonával felel, előbbinél viszont nem. Ez ugyebár a Kft. tagjának számára pozitív, mivel végrehajtás csak a törzstőke összegére indítható. Kivétel persze ez alól a bűncselekmény esete.

Mivel egyéni vállalkozóként, közkereseti társaság tagjaként, és betéti társaság beltagjaként is a teljes vagyonoddal felelsz, ezért ezek közül egyszerre csak egynek lehetsz a tagja. Ez a szabály a hitelezők és a partnerek védelmében íródott.

Korlátolt felelősségű Társaság ügyvezetője lehet a társaság tagja is, de lehet egy kívülálló személy is, munkajogviszony vagy tagsági jogviszony keretein belül. Fontos tudnivaló még a Kft.-vel kapcsolatban, hogy nem tudsz belőle csak úgy kilépni, mivel értékesítened kell a saját üzletrészedet.

Tegyük fel, hogy nyereséges a céged. A Kft. javára sorolhatjuk azt is, hogy ebben az esetben a nyereséget nem kell rögtön kivenned, hanem később is megteheted azt, osztalékként. Így pedig egy kedvező adózású jövedelemre tehetsz szert, mivel csupán a 15% SZJA-t, és a 17.5%-os SZOCHO-t kell megfizetned.

Ez addig igaz, ameddig el nem éri az összes SZOCHO adókötelezettség alá eső jövedelmeid összege a minimálbér 24-szeresét. Amint ez megtörténik, az SZJA 15%-át kell megfizetned a továbbiakban.

Ide sorolható a viszonylag magas alapítási költség, és a nagyobb tőke előteremtése. Ha ezt a vállalkozási formát választod, számíts rá, hogy például a könyvelőd munkadíja, vagy a cégmódosítás költségei is nagyobb terhet róhatnak rád, mint más formáknál.

Betéti társaság, Bt.

Betéti társaság alapításához minimum egy beltag és egy kültag szükséges. Ahogy korábban már említettem, a beltag a saját vagyonával is felel az esetleges károkozásokért, a kültag viszont csupán a Bt.-be befektetett vagyona mértékéig.

A Bt. esetén a törzstőke minimuma nincs kikötve, de még az sem, hogy mekkora részének kell pénzbeli juttatásként szerepelnie. Vagyis előnye lehet, hogy alacsonyabbak az alapítási költségek, és kisebb törzstőke is elegendő hozzá.

Míg a Kft. esetén az ügyvezető tulajdonképpen bárki lehet, Bt. esetén csak beltag töltheti be ezt a posztot. Valamint ő az, aki alapesetben jogosult a cég képviseletére, de meghatalmazással ez könnyen megkerülhető. Mind a nyereség, mind pedig a veszteség a vagyoni hozzájárulás arányában oszlik meg a tagok között, bár a cégalapítás során erről másképp is rendelkezhetnek.

Hátrányai közé sorolható tehát az, hogy a beltag a teljes vagyonával felel, az alapításához ügyvédi közreműködés szükséges, de a megszüntetése is bonyolultabb, mint például egy egyéni vállalkozásé.

Pozitívum még azonban az, hogyha nincs elegendő törzstőkéd egy Kft. alapításához, Bt.-t attól még alapíthatsz. Később, pedig ha mindenképpen korlátolt felelősségű társaságot szeretnél, lehetőséged lesz a cégformát módosítani, bár elég bonyolult lesz az eljárás, tehát többletköltséggel kell számolnod.

Részvénytársaság, Nyrt., Zrt.

A részvénytáraság esetében egy előre meghatározott számú és névértékű részvényekből álló alaptőkével lehet elindulni. Ilyen esetben a részvénytársaság tagja, tehát a részvényes kötelezettsége a részvény névértékének és kibocsátási értékének szolgáltatása. Tehát az összes részvény névértékének összege egyenlő a részvénytársaság jegyzett tőkéjével.

Működhet nyilvánosan vagy zártkörűen. Nyrt.-nek, vagyis a nyilvánosan működő részvénytársaságnak nevezzük azt az Rt.-t, aminek részvényeit bevezették a tőzsdére, tehát bárki részesülhet ezáltal a nyereségből, ha vett az adott részvényből. Ennek alaptőkéje minimum 20.000.000 forint.

Zártkörű pedig az, aminek részvényei nincsenek bevezetve a tőzsdére. A Zrt. alaptőkéjének legalább az 5.000.000 forintot kell elérnie.

Rt. tagjaként osztalékra is igényt tarthat a részvényes, ha az osztalékfizetésről döntő közgyűlés időpontjában szerepel a részvénykönyvben. Persze van lehetőség ettől az alapszabálytól eltérni, de ezt az alapszabályban előzetesen rögzíteni szükséges.

A társaság előnyei közé sorolható, hogy a részvényesnek nincs olyan kötelessége, hogy helytálljon az Rt. kötelezettségeiért. Továbbá, ennek a cégformának igen nagy presztízs értéke van, mivel egy nagy forgalmú céget valószínűsít.

Sőt, tudnod kell azt is, hogy egy részvénytársaság esetében, jóval nagyobb eséllyel maradhatsz anonim, mint részvényes, ugyanis a cégjegyzékben csak az 50%-ot meghaladó szavazati joggal rendelkező részvényest kell feltüntetni.

Hátrányai közé tartozik viszont a magas illetékköltség, a pénzbeli hozzájárulás igen magas összege, valamint a bonyolult működési forma is. Vagyis ez a cégforma csak akkor ajánlott számodra, ha jelentős mennyiségű készpénzt, és nagy értékű apportot tudsz hozzáadni a cég értékéhez.

Egyéni vállalkozás

Ez a legegyszerűbb vállalkozási forma mind közül. Ha még nincs tapasztalatod a vállalkozói létben, talán ezt a legérdemesebb elindítanod, mivel nincs szükséged még ügyvédre sem, és gyakorlatilag teljesen ingyen elindíthatod. Tehát, ha egy olyan vállalkozási ötleted támad, amit szeretnél letesztelni, mindenképpen ezzel érdemes elkezdened.

Előnye továbbá, hogy bármikor szüneteltetheted is a vállalkozást, amire a többi cégforma esetén nincs lehetőséged.

Számlázni majd úgy fogsz tudni, ha bejelentkezel a székhelyed szerinti Kereskedelmi és Iparkamarához. Ha ezzel megvagy, akkor a tevékenységedet a székhelyed szerinti önkormányzathoz is be kell jelentened, valamint itt kell az iparűzési adó alá is bejelentkezned.

Egyéni vállalkozóként választhatod a KATA-t, ami egy igen kedvező adózási forma. Főállású vállalkozóként havonta fix 50.000 forintos költséggel kell kalkulálnod, illetve fizetheted az emelt, 75.000 forintos díjat is. Ilyen esetben magasabb nyugdíjra számíthatsz majd.

Ez azonban nem feltétlenül éri meg. Javaslom, hogy inkább fektesd be azt a plusz 25.000 forintot a nyugdíjadra gondolva, és maradj a minimum díjnál. Amennyiben azonban van főállásod, vagy nyugdíjas vagy, csupán 25.000 forintos havi költséggel kell számolnod.

Azonban, ha van főállásod, nem muszáj egyből KATA-s vállalkozónak lenned, mivel létezik olyan, hogy adószámos magányszemély. Ez akkor jó, ha egy kis plusz keresetet szeretnél biztosítani magadnak a hobbidból.

A KATA felső bevételi határa 12.000.000 forint. Ha túlléped ezt az összeghatárt, plusz adókat rónak ki rád. A jelenlegi tervek szerint akkor is plusz 40%-os adóbefizetési kötelezettséggel kell számolnod, ha egy adott cégnek évente 3 millió forintot meghaladó összeget számláznál ki. Ez akkor lehet érdekes számodra, ha magas értékű szolgáltatást nyújtanál néhány nagyobb ügyfélnek.

Hátrányai közé tartozik, hogy egyéni vállalkozóként a teljes saját vagyonoddal felelsz, tehát, ha nem tudsz kifizetni mondjuk egy büntetést, esetleg egy kártérítést, akkor azt a magánvagyonodból fogják érvényesíteni, és be fogják hajtani rajtad azt az összeget.

Sőt, bár könyvelőre nem feltétlenül van szükséged az egyéni vállalkozáshoz, bevételi nyilvántartást KATA adózási forma választása esetén is kötelező vezetned.

Összefoglalva, az egyéni vállalkozást és a KATA adózási formát, akkor javaslom, ha egyedül szeretnél vállalkozni, és valamilyen szellemi tevékenységet szeretnél végezni, ahol nincs szükséged költségszámlákra.

Mekkora költségekkel jár a cégalapítás?

Alapvetően elmondhatjuk, hogy egy cégalapítás nem jár túl sok költséggel. Persze minél egyszerűbb vállalkozási formát választasz, annál alacsonyabb költségekre számíthatsz.

Mivel kötelező az ügyvédi ellenjegyzés, vagy a közjegyző általi hitelesítés, így ezek költségével is számolnod kell.

Az ügyvéd, illetve a közjegyző munkadíja elég széles skálán mozog, kb. 50.000 forinttól, 150.000 forintig számíthatsz rá. A székhelyed és telephelyed helyrajzi száma alapján az ügyvéd lekéri a tulajdoni lapokat, aminek 3600 forintos díja van/helyrajzi szám.

A cégbejegyzésre irányuló eljárások illetéke miatt is bele kell nyúlnod a pénztárcádba.

Egy társaságot lehet egyszerűsített eljárással alapítani. Ez azt jelenti, hogy az alapító okirat, vagy a társasági szerződés egy szerződésminta kitöltésével jön létre. Ettől eltérni nem lehet. Tehát, nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb, ha különös kitételeket is bele szeretnél írni az adott iratba. A szerződésminta egyébként alapvetően minimális adatot tartalmaz a cégről, a tagokról, a törzstőkéről és az ügyvezetésről.

Ha ezt a fajta eljárást választod, sem a betéti társaság, sem pedig a korlátolt felelősségű társaság alapításáért nem kell külön illetéket fizetni. A zártkörűen működő részvénytársaság esetén 50.000 forint illeték fizetendő.

Amennyiben viszont nem ezt az egyszerűsített eljárást választod, mivel az alapító okirat, vagy társasági szerződés valamilyen egyedi kikötést tartalmaz – így eltér a szerződésmintától – akkor a fizetendő illetékek a következőképpen alakulnak:

 • Betéti Társaság (Bt.) és Közkereseti Társaság (Kkt.) esetén: 100.000 Ft. Amennyiben a későbbiek során adatokat kell módosítani, 15.000.- forintos illetékkel és 3.000.- Ft közzétételi díjjal kell számolnod.
 • Korlátolt Felelősségű Társaság (Kft.) esetén: 100.000 Ft. Amennyiben a későbbiek során adatokat kell módosítani, 15.000.- forintos illetékkel és 3.000.- Ft közzétételi díjjal kell számolnod.
 • Zártkörűen működő Részvénytársaság (Zrt.) esetén: 100.000.- Ft
 • Minden egyéb jogi személy esetén: 100.000.- Ft
 • Európai részvénytársaság esetén: 600.000.- Ft
 • Egyéni vállalkozás esetén: nincs induló költség

Tehát már itt, a cégalapítás elején sem mindegy, hogy hogyan döntesz. Persze az eredménye ugyanaz lesz, de nem mindegy, hogy melyik eljárást választod, mivel a költségeidet is ahhoz kell igazítanod.

Mit javasol egy ügyvéd?

Édesanyámat, dr. Vártok Amarillt kértem meg, hogy adjon pár tanácsot a cégalapítással kapcsolatban neked. Ő 30 éve foglalkozik cégügyekkel, így szinte már mindent látott, érdemes megfogadni a tanácsait. Lássuk:

 1. „Legyél körültekintő a könyvelő/adótanácsadó kiválasztásánál!Megbízási szerződést feltétlenül köss, mivel bármilyen, a céget érintő bírság, büntetés kiszabása esetén a felelősség csak akkor hárítható át, ha a szerződés a felelősségvállalást, jogszabályi határidők betartását konkrétan tartalmazza.
 2. Ne feledd! Nem mindig a legalacsonyabb díjat kérő könyvelő a megfelelő. Ha hibázik, akkor a büntetést a cégnek/neked kell kifizetni. Majd átháríthatod, ha körültekintően kötötted meg vele a szerződést!
 3. Olyan személlyel társulj, akiben maximálisan megbízol, akit régóta ismersz, és aki hasonló anyagi körülményekkel rendelkezik. Ne hitelezz senkinek!
 4. Ha különleges ötleted, találmányod van, akkor védesd le, az erre szakosodott ügyvédek/szakértők a segítségedre lesznek!
 5. A cégalapításhoz néhány információt olvass el, a neten a hatályos jogszabályokat is megtalálod. Nem baj, ha nem érted, arra valók az ügyvédek, hogy elmagyarázzák neked! Csak legyen fogalmad a lehetőségeidről, így tudsz majd kérdezni, ha szükséges.”

Érdemes már a cégalapítás előtt szerintem egy könyvelőt is felkeresned, aki szintén tud segíteni neked az elindulásban. Elmondod neki, hogy mivel foglalkozna a vállalkozásod, és a tapasztalatai szerint megosztja majd veled, hogy melyik vállalkozási forma lehet a legjobb számodra. 

Összefoglalás

Ebben a cikkben a legnépszerűbb vállalkozási formákat ismerhetted meg, illetve azt, hogy mit is érdemes átgondolnod mielőtt fejest ugranál a vállalkozói létbe.

Összegezve a különböző vállalkozási formákat elmondhatjuk, hogy az egyéni vállalkozás az, ami alkalmas lehet arra, hogy kipróbáld a vállalkozási ötletedet. Leginkább szellemi tevékenység folytatása esetén lehet alkalmas.

Ebben gondolkodj, ha nem szeretnél túl nagy költségeket a vállalkozásodra terhelni. Amennyiben pedig mégsem lenne sikeres az ötlet, vagy még csiszolni szeretnéd, bármikor ingyenesen szüneteltetheted.

Bt. esetén legalább ketten kelletek a cégalapításhoz, viszont ebben az esetben sincs szükségetek törzstőkére. A beltag szintén a teljes vagyonával fog felelni, csakúgy, mint az egyéni vállalkozás esetében.

A Kft., az Nyrt. és a Zrt. a legmagasabb presztízzsel bíró cégformák, viszont a legmagasabb költségekkel járóak is. Már az alapításhoz is viszonylag magas törzstőkére lesz szükséged, tehát ezekben akkor érdemes gondolkoznod, ha egy nagy forgalmú vállalkozást tervezel létrehozni.

Még akkor is jó lehet egy egyéni vállalkozással indulnod, ha alapvetően mondjuk Kft.-t szeretnél. Arra legalább jó lehet egy KATA-s adózás is, hogy feltérképezd a piacot. Ha pedig azt látod, hogy 1-2 hónap alatt ki is merítetted a KATA keretét, akkor az egy jó visszajelzés, és bátrabban válthatsz egy komolyabb cégformára, hiszen most már tudod, hogy van kereslet a szolgáltatásodra, termékedre.

Te melyik cégformát választanád, és miért? Írd meg kommentben!

Kapcsolódó bejegyzések

Storytelling marketing? Ismerd fel, hogyan és mikor találkozol vele!

Storytelling marketing? Ismerd fel, hogyan és mikor találkozol vele!

A storytelling marketing nemcsak egy jól hangzó, így könnyen eladható menő kifejezés. Egy hihetetlenül értékes, hatékony, mérhető marketing eszköz, amely keretet ad a márkának. Mindent gyorsan, azonnal, teljesen automatizáltan és személytelenül, a digitális világban...

Önismeret: Így ismerd meg jobban magad!

Önismeret: Így ismerd meg jobban magad!

Az önismeret életünk legnagyobb kihívása, amivel először kamaszkorunkban szembesülünk. Akkor rengeteg kérdés merül fel bennünk egyszerre, amire próbáljuk azonnal (a kamaszkori hirtelen temperamentumunkkal) megtalálni a válaszokat. Bár az egész életünket végigkíséri...