Az élet igazságai az életünk folyamán előbb vagy utóbb szembejönnek velünk. A legfontosabb, hogy elfogadd őket, és optimistán állj hozzájuk, miközben te magad megtanulsz együtt élni a világ mozgatórugóival. Talán arculcsapásnak éled majd meg olvasás közben, de hidd el, a fejlődésedet szolgálják!

Kamaszkorunk együtt jár azzal, hogy a lehető legelvontabb fogalmakkal, kifejezésekkel és a legnagyobb kérdések válaszainak kutatásával foglalkozunk. Megismerkedünk a halál, vagy éppen a szüleink hibáinak mivoltával, és közben azon elmélkedünk, hogyan csináljuk az életünket „jól”. Hogyan tegyünk azellen, hogy elkövessük ugyanazokat a hibákat, amiket mások, hogyan csináljuk jobban, hogyan legyünk sikeresebbek, vagy legyen sírig tartó szerelemben részünk.

Mindezt azért tesszük, mert keressük önmagunkat, és a saját utunkat. Azonban vannak nagy életigazságok, amelyeket akkor még nem látunk, nem ismerünk, és a legtöbb felnőtt elköveti azt a hibát, hogy nem mondja el nekünk.

Csak később, talán 30-40 éves korunk körül találkozunk velük először, elfogadni őket pedig talán soha nem tudjuk. Amennyiben azonban sikerül, megkönnyítjük vele az életünket, megtaláljuk a lelki békénket, és jelentősen gyorsabban győzzük le az élet kihívásait. Akár pesszimista, akár optimista vagy éppen idealista vagy, elveszíted az élet adta valóságot, és lemaradsz a saját életedről.

Folyton olyasvalamit keresel, ami nem létezik, vagy nem úgy és nem abban a formában, ahogy te szeretnéd látni. Csalódhatsz, vagy ha örök pesszimista vagy, sűrűn önigazolhatsz, ezzel formálva a sorsodat és működve önbeteljesítő jóslatként.

Ha elfogadod a 12 élet igazságait, amelyet most megmutatunk neked, akkor azon kívül, hogy mély önismeretre tehetsz szert, az életedet is egyszerűbbé teheted, és kiegyensúlyozottabbá válhatsz.

1. Minden változik, vagyis semmi sem állandó – az élet igazságai erre alapszanak

Az első az élet igazságai közül egy szinte már klisévé vált fogalom. Mindenki ismeri, mégis nagyon kevesen értik meg és fogadják el.

Az emberi természetben kódolva van, hogy stabilitásra és biztonságra törekedjünk, hiszen emellett tudunk „teljesíteni”. A legtöbbünk nehezen barátkozik meg a változással, hiszen az rendszerint azt az érzést kelti bennünk, hogy nem mi irányítjuk a sorsunkat.

Pedig életünket sokszor a környezetünk és a hozzánk közel állók jelentősen befolyásolják. Ha párunk szakít velünk, akkor mi bármit teszünk, nem fog minden visszatérni a rendes kerékvágásba, mert mi hiába szeretjük a másikat, ha ő már nem.

El kell fogadni, hogy minden megváltozik körülöttünk, és ez ellen mi semmit sem tehetünk. Éppen ezért nem érdemes bármit is túl komolyan venni. Most talán szomorúak vagyunk, vagy éppen sikeresen beindítottuk a vállalkozásunkat és a föld fölött lebegünk 3 méterrel, de ez meg fog változni. Mindig minden változik, akár rossz, akár jó irányba, így tudnunk kell, hogy mibe mennyi energiát fektetünk bele.

Nem süllyedhetünk bele az önsajnáltatásba, mert nem jött össze a fizetésemelés. Lehet, hogy következő hónapban új pozíciót ajánlanak fel, sokkal magasabb összegért!

2. A legnehezebben elfogadhatóbb az élet igazságai közül: Senki sem fog megmenteni

Ez a legnehezebben elfogadható az élet igazságai közül, pedig ez mindennek, a boldogulásunknak, a lelki békénknek az alapja. Senki nem fog minket megmenteni. Nézz körül a környezetedben: volt rád lényegében bármilyen hatással is, hogy épp ki kormányozta az országot? Hogy milyen emberekkel ismerkedtél meg? Természetesen, van 1-2 kulcsfontosságú személy az életünkben, akiknek sokat köszönhetünk, de a változást végső soron te érted el, akár jobb, akár rosszabb irányba.

Mikor tett érted bármit is a kormány? Mikor volt utoljára az, hogy az életszínvonalad a duplájára nőtt csak azért, mert magasabb fizetést adott neked kérés nélkül a munkáltatód? Vagy az, hogy megismerkedtél a Nagy Ő-vel, aki mellett teljesen megváltoztál és hirtelen minden traumád, rossz szokásod elmúlt? A válasz nagy valószínűséggel az, hogy sosem.

Ha úgy gondolod, hogy a szüleid nem adtak meg neked mindent, nem láttál megfelelő mintákat, ezért a párkapcsolataid sem olyanok, amelyet magadnak szeretnél, keress fel szakembert és dolgozz magadon.

Ha nem szereted a munkádat, akkor sajátíts el mély önismeretet, találd meg, amit szívesen csinálnál, és csináld. Szeretjük magunkról elhinni, hogy a problémáért és a megoldásért sem mi vagyunk a felelősek. Kivesszük magunkat az egyenletből, áldozatként tekintünk magunkra, pedig ez nem más, mint a felelősségvállalás hiánya. A problémáid létrehozásáért és a megoldásért is te vagy a felelős, hiszen nem várhatsz egész életedben valakire, aki majd megoldja helyetted.

Akkor ki a felelős az életigazság szerint?

A te sorsodért csakis te vagy a felelős, és ezt a felelősséget vállalnod kell. Bármikor dönthetsz úgy, hogy nem szeretnél háziállatot, gyerekeket vagy egy társat magadnak, vagy nem fogadsz el egy vezetői pozíciót, mert túl nagy a felelősség. Ez a te döntésed, senki nem kérdőjelezheti meg.

De magadért, a te jólétedért csakis és kizárólag te vagy a felelős, így vedd kezedbe a sorsod és irányítsd! Találd meg azt, ami érdekel és ami örömet okoz, alakíts ki megfelelő munka-magánélet egyensúlyt. Járj coachhoz vagy terápiára, ha feldolgozandó traumád van, és válts munkahelyet, ha nem érzed magad jól a mostanin.

Sőt, költözz el, ha nem vagy boldog ott, ahol élsz, és hagyd el azokat a barátokat, akik nem hisznek benned. A sorsod és az életed alakulásáért te vagy felelős. Nem fog jönni Valaki, aki megment, aki egy szempillantás alatt elfeledtet veled minden rosszat, aki kiáll érted és megvéd. Ha valamivel nem vagy elégedett, ne várj a szüleidre, hogy majd megoldják helyetted, mert nem fogják. Alakítsd úgy az életedet, hogy te magad boldog legyél, és ne várj másokra.

3. Te legyél magadnak az első – mert másnak sosem leszel. A legfájóbb élet igazságai közül

Ha már túl vagy az egyetemista éveiden, dolgozol és próbálod magad a megfelelő emberekkel körül venni, akkor talán már észrevetted, hogy hiába szeretnek páran vagy akár sokan, esküdnek neked örök hűséget, valahogy mégis meg tudnak bántani. Mégis tesznek olyan dolgot, amitől önzőnek érzed és látod őket, és amit sose gondoltál volna róluk, hogy megtesznek.

Jordan Peterson nagysikerű és heves vitákat kiváltó könyve, amelyről már én is írtam,  a 12 szabály az élethez – Így kerüld el a káoszt! tökéletesen rávilágít arra, hogy úgy kell bánnod saját magaddal, mintha valaki más lennél, akiért felelős vagy. Ideje, hogy számodra is te legyél a legfontosabb, mert senki másnak nem leszel.

Ha te magad vagy a listádon az első helyen, az nem kell, hogy azt jelentse, hogy önző vagy. Egyszerűen csak fontos a saját boldogságod. Nem tudsz mindenkit boldoggá tenni, mindenkinek megfelelni meg még annyira sem, és ez nem is szabad, hogy életcéloddá váljon. Egyetlen embert kell boldoggá tenned: saját magadat. priritás-piramis Neked mi a helyes prioritás-piramisod? A legjobb, ha te vagy az első, mert senki másnak nem leszel, és mindenki más utánad következzen!

4. A tegnapi éneddel hasonlítsd össze magad, ne másokkal

Szeretünk beleesni abba a hibába, hogy hasonlítgatjuk magunkat másokhoz. Kisgyermekkorban a szüleinkre szeretnénk hasonlítani, hiszen ők a hőseink, míg tinédzserkorban, amikor már kinyílt a világ, inkább hírességekhez, sportolókhoz, rocksztárokhoz.

Felnőttként, amikor már érezzük, hogy meg kell felelnünk a társadalmi nyomásnak, akkor az átlaghoz szeretnénk hasonlítani. Ha vannak példaképeink, akik motiválnak minket, akkor nincs is ezzel baj, de arra figyeljünk, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Ne hagyjuk, hogy a példaképeink miatt mi szégyelljük magunkat, azért, ahol tartunk, rossz embernek vagy sikertelennek érezzük magunkat.

Ezért érdemes magunkat a tegnapi énünkkel összehasonlítani. Az élet igazságai között aranyszabály, hogy bár nehéz legyőzni az érzést, hogy mindenki tart valamerre, mi pedig nem, más életútja valójában nincs hatással a mi életünkre.

Érezheted azt, hogy 30 évesen már minden barátod megházasodott és úton van a gyerek, vagy megveszi élete első lakását, sőt, lehet, hogy már a másodikat. Te pedig ezek közül még egyiket sem érted el. Pedig az élet igazságai közé tartozik, hogy ettől te nem leszel sem kevesebb, sem sikertelenebb ember, mert a fejlődést nem a materiális dolgokkal lehet mérni.

Próbálj arra törekedni, hogy jobb ember legyél, mint tegnap. Ma tegyél magadért, fektess több energiát abba, amit szeretsz, és ne próbálj meg más lenni. Nem vagy sem jobb, sem rosszabb, mint mások. Akkor sem, ha nincs versenyautód és több tízmilliód a bankban. Életed végén nem ezek fognak számítani, hanem hogy jó embernek gondolod-e magad vagy sem.

5. A legnagyobb hiba az életedben az, ha nem azt csináltad, amit szeretsz

Bronnie Ware ausztrál nővér évekig gondozott olyanokat, akiknek már csak heteik voltak hátra az életből, és megkérdezte őket, hogy mit bántak meg életükben a legjobban. Ezekből a történetekből egy könyv is készült, ami összefoglalja a legnagyobb megbánásokat, amelyek útmutatóként is szolgálhatnak az élet igazságaihoz.

A legelső helyen az volt, hogy olyan életet éltek az emberek, amelyet mások vártak el tőlük, nem pedig olyat, amelyet ők maguk szerettek volna. Életük legnagyobb hibája az volt, hogy nem azt csinálták és nem úgy, amit és ahogy szerették volna.

értékes-ember-vagy Ideje felfedezni, számodra mi lenne az, és minden energiádat arra összpontosítani, hogy megvalósítsd. Te ne legyél egy a sok közül, aki megbánja majd, hogy nem követte ezt az élet igazságai közül.

6. Mindenképp el fognak ítélni, bármit teszel

Ha már az élet igazságairól beszélünk, és arról, hogy tedd azt, amit szeretnél, nem felejthetjük ki az ez ellen ágállók alaptézisét: mi van akkor, ha elítélnek érte? Meglepő vagy sem, mindenképp el fognak ítélni, bárhogy döntesz.

Teljesen természetes, hogy félünk attól, hogy nem fogadnak el minket, és ennek a legegyszerűbb esete, hogy elítélnek minket azért, amilyenek vagyunk vagy amit teszünk. Ha azonban mások véleményét többre tartjuk, mint a sajátunkat, akkor sosem lehetünk valójában boldogok és elégedettek az életünkkel.

Olyan nincs, hogy mindenkinek tökéletesen megfelel az, amit csinálsz, vagy amilyen vagy – mindannyian különbözünk egymástól, így más véleményünk van bizonyos dolgokról. Ezt el kell fogadni, hiszen ez visz előre minket. Téged más tesz boldoggá, mint másokat, és ez így van rendben.

Megtanultad, hogy saját magadat helyezd előtérbe (egy előző életigazságra alapozva), és azt tedd, ami neked jó. Mások ítéletétől sosem fogsz tudni megszabadulni, kár energiát fektetni bele. Így akár élhetnél úgyis, hogy neked legyen megfelelő.

7. Az illúzióromboló az élet igazságai közül: A Nagy Ő nem létezik

Mindannyian várunk valakire, akibe első látásra beleszeretünk, aki értelmet ad az életünknek és akivel minden tökéletesen harmonikus lesz. Ha te is olyan vagy, aki erre vár, akkor rossz hírrel szolgálunk: ez az ember nem fog eljönni hozzád. Ez az ember te magad vagy.

Mástól várni a megoldást és a boldogságot nagy hiba, mert ennek az elvárásnak senki nem fog tudni megfelelni. Valaki ugyanezt várja tőled – te képes lennél ezt megadni a másiknak?

Egyedül és önállóan is egy teljes értékű, csodálatos ember vagy, akinek lehetnek céljai, álmai, és a világon minden megadatott, hogy azokat elérd. Ha ezt elfogadod, amit tudom, könnyebb olvasni, mint a valóságban elérni, akkor sokkal nagyobb békében leszel önmagaddal, könnyebben látod majd, hogy hol a helyed világban. Felismered, hogy bármire képes vagy, mert az egyetlen hátráltató tényező eddig te voltál.

8. Nincs tökéletes időzítés – az élet nem vár meg

Biztosan neked is van olyan, hogy valamit már régóta halogatsz, mert várod a tökéletes időzítést. Legyen egy álmod megvalósítása, szakítás egy régóta nem működő párkapcsolatban, vagy csak a heti nagytakarítás elvégzése.

A halogatás pszichológiája komoly kihívás mind a szakembereknek, mind a hétköznapi embereknek, de az biztos, hogy sosem tudhatod, lesz-e holnap, így érdemes mindent ma elkezdeni. Ha valamit nem akarsz igazán, akkor sosem lesz megfelelő az időzítés, ha pedig valóban akarsz valamit, akkor az „itt és most a célravezető.

Az élet igazságai közé tartozik, hogy a kifogások gyártása területén mindenki jeleskedik, de gondolj bele, ha azt az energiát, amit a kifogásokba tettél bele, a célod/álmod megvalósításába fektetted volna, hol járnál most! Nem lesz egyszerű, ezt jól látod, de semmi sem jár csak úgy, és semminek sem kell „így lennie”. Dolgozz meg érte, kezdd el tegnap, és hidd el, óriási megkönnyebbülést, kreativitást és felszabaduló energiamennyiséget fogsz megtapasztalni.

9. Nincs olyan, hogy „így kellett lennie”

Szeretjük azt hinni, hogy az élet igazságos, és mindenki azt kapja, ami jár neki. Ezt az elméletet Lerner nevezte el igazságos világba vetett hitnek, és jól összefoglalja az életszemléletünket. Ez biztonságot ad számunkra, hiszen kiszámíthatóbbnak gondoljuk a jövőt.

Emellett az „így kellett lennie” egy nagyon visszás jelenség is. Egyfelől mentséget adhat számunkra, ha valamit nem vagy nem jól csinálunk meg, valamint panaszkodási lehetőséget adhat egy megváltoztathatatlan szituáció miatt. Mindkét esetben azonban csak kapaszkodókat keresünk, hogy felmentsük magunkat, és szemet hunyjunk a valóság felett, így védve magunkat.

Tökéletes világ nem létezik, és neked kell tenned azért, hogy megváltoztasd a saját életedet. Lehet, hogy kétszer olyan sokat kell érte dolgoznod, vagy neked nem fog egy jól fizető állás az öledbe pottyanni, mint másoknak.

A világ nem igazságos, egyesek sokkal előnyösebb helyzetből indulnak, mint mások, de ez nem ad sem okot, sem felmentést ahhoz, hogy elfogadjuk a helyzetet – amennyiben tudunk rajta változtatni.

Az élet dolgait el kell fogadnunk, hogy kiegyensúlyozottabbak legyünk és ne szorongjunk megváltoztathatatlan dolgok miatt. Ha ezt kifogásként is használod, hogy valamiért ne tegyél meg mindent, akkor nem jó irányba haladsz. Hívd fel azt az új ismerőst, akiknél van egy olyan pozíció, ami neked tetszik, és ne hezitálj azon, hogy megérdemelsz valamit vagy nem.

10. Ismerd meg magad – az önismeret az élet igazságainak az alapja

Az önismeret azt is jelenti, hogy megtalálod a határaidat, és hogy mi az, ami téged valóban motivál. Más vagy, mint a többiek, és ez így van jól – más dolgok érdekelnek, más dolgoktól érzed jól magad és más dolgok a prioritások. Ahhoz, hogy tudd, mit szeretnél elérni az életben, hogy kiegyensúlyozott legyél, neked megfelelő partnert vagy munkát találj, az kell, hogy megismerd önmagad.

Szánj magadra időt, hallgass a belső hangodra, gondoskodj arról, hogy eleget aludj, helyesen táplálkozz, és ne félj magadnak időnként feltenni a kérdést: azt csinálom, amit szeretek? Mi érdekel engem valójában? Boldog vagyok ebben a kapcsolatban? Elfogadom önmagamat? Rengeteg kérdés van, amivel félünk szembesülni, mert kiderülhet, hogy nem vagyunk elégedettek az életünkkel.

Változtatni azonban csak te tudsz rajta. Ismerd meg, mi tesz boldoggá, mi az, ami igazán motivál, mi a célod a következő évre, két évre vagy 5 évre, és mik az alapvető tulajdonságaid. Használj személyiségteszteket, vagy meditálj, jógázz, és ne félj attól, amit odabent találsz – hiszen te vagy, hozzád tartozik, és így vagy értékes ember.

11. Sosem fogod megtalálni magad

Megismerni magunkat meg lehet, de megtalálni sosem. Szeretjük azt az illúziót kergetni, hogy biztosan meg tudjuk egyszer találni önmagunkat. Ennek érdekében elmehetünk az El Camino-ra, vagy Nepálba buddhista szerzetesekhez egy évre meditálni. Ez mind szuper ötlet, de sajnos a végén nem úgy fogsz hazatérni, hogy pontosan tudod ki vagy és mit akarsz az élettől.

Emberek vagyunk, nem tárgyak, nincsenek fix tulajdonságaink, és állandóan változunk. Új szokásokat vehetünk fel, pozitív tulajdonságokat elsajátíthatunk és a részünkké tehetünk, negatívakat pedig elengedhetünk. Ha folyton kergetünk egy ideált magunkról, akkor mindig másokhoz fogjuk hasonlítani magunkat – ez pedig a 4. volt az élet igazságai közül, emlékszel?

Értékelj mindent újra és újra, mert a korral bölcsebb leszel, és ha valamit elérsz, új célokat kell kitűznöd – így biztosan nem lehetsz a régi. Folyton érnek sikerek és kudarcok, amelyek segítenek abban, hogy lásd, ki is vagy valójában, és formáljanak. Ha egyszer úgy gondolod, hogy megtaláltad magad, biztos vagy benne, hogy 5 év múlva is magadra fogsz ismerni?

12. Az élet igazságait mindenki magának kell, hogy megtanulja

Az élet igazságait mindenki maga kell, hogy megtanulja. Szerencsésnek mondhatja magát az, akit kevés kudarc és csalódás ért, mert idejekorán felismerte ezt a 12 tanulságot. Ez azonban nagyon ritka, és te nem tudod más fejlődését meggyorsítani, akárhogy próbálkozol.

Mindenki magáért felel, így ne próbáld meg rájuk erőltetni az általad megtanult nagy igazságokat vagy szabályokat. Erőltetni, gyorsítani valamilyen felismerést másoknál nem célravezető, hiszen mindenki a saját tempójában, a saját fejlődési szintjén áll, és egyik sem jobb vagy magasabb szint, mint a másik. Hagyd, hadd tanulja meg mindenki saját maga, hiszen a valódi sikerélményt az adja, ha magadtól oldasz meg valamit.

Összefoglalás

Az élet igazságait felismerni, majd ezekkel szembesülni és elfogadni valóban olyan érzés sokszor, mint egy gyomron vágás, de szükséges rossz ahhoz, hogy békére és elfogadásra találj.

Sok idő megtanulni, hogy a saját életünket mi irányítjuk, nincs értelme várni valakire vagy valamire, hogy megmentsen minket, a változás belülről fakad és sosem áll meg. Folytonos önismerettel jár, újra és újra meg kell kérdőjeleznünk önmagunkat és a prioritásainkat, mert ez segít abban, hogy a legközelebb kerüljünk a vágyainkhoz.

Mindenért mi magunk vagyunk a felelősek az életünkben, és a halogatás nem vezet sehova tökéletes időzítés nem létezik. Ha elfogadod az élet nagy igazságait, akkor rájöhetsz arra is, hogy az életeddel és a döntéseiddel járó felelősség csak a te válladat nyomja, és ez óriási energiákat szabadít fel. Készen állsz a változásra?

Felhasznált szakirodalom

Kapcsolódó bejegyzések

Storytelling marketing? Ismerd fel, hogyan és mikor találkozol vele!

Storytelling marketing? Ismerd fel, hogyan és mikor találkozol vele!

A storytelling marketing nemcsak egy jól hangzó, így könnyen eladható menő kifejezés. Egy hihetetlenül értékes, hatékony, mérhető marketing eszköz, amely keretet ad a márkának. Mindent gyorsan, azonnal, teljesen automatizáltan és személytelenül, a digitális világban...

Önismeret: Így ismerd meg jobban magad!

Önismeret: Így ismerd meg jobban magad!

Az önismeret életünk legnagyobb kihívása, amivel először kamaszkorunkban szembesülünk. Akkor rengeteg kérdés merül fel bennünk egyszerre, amire próbáljuk azonnal (a kamaszkori hirtelen temperamentumunkkal) megtalálni a válaszokat. Bár az egész életünket végigkíséri...